20240717
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 április 29, csütörtök

Raffay Ernő nyílt levele a közmédia vezetőjéhez

Szerző: Raffay Ernő

Az Erdély.ma portálon múlt héten interjút közöltünk Jelenczki István filmrendezővel, akinek Trianon filmjét egy fillérrel sem támogatta a magyar kulturális mecenatúra, később pedig a magánadományokból létrejött alkotás bemutatását letiltotta a közmédia.

A letiltott Trianon film – Raffay Ernő nyílt levele a közmédia vezetőjéhez

Raffay ErrnöAz esettel kapcsolatban Raffay Ernő történész, egyetemi tanár, Trianon legismertebb kutatója nyílt levelet fogalmazott meg a közmédia vezetőjének, az írást változtatás nélkül közöljük.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatójának részére 

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

Jelenczki István filmrendező mintegy fél évtized munkájával, barátai anyagi támogatásával megalkotta Nem, nem, soha I-IV. – Isten az igaz ügyet nem hagyja el című filmjét. Arra most nem térek ki, hogy a Trianon-filmre összegyűjtött 6 millió forint hogyan aránylik a hivatalos,papdaniel1 állami pénzosztó szervezetek más filmekre adott milliárdjaihoz.

Papp Dániel → 

Önre az tartozik, hogy Jelenczki István filmjét be akarta mutatni az M5 közszolgálati csatorna, azonban az Ön által vezetett szervezetből valaki (mondhatnám, egy ismeretlen tettes) a film bemutatását megakadályozta.

"Történelmi tapasztalataink szerint (kommunista évtizedek) ezt a működést cenzúrának nevezzük, s most lepődjön meg: ezt az eljárást mindegyik erre vonatkozó hatályos törvényünk tiltja."

  1. Név szerint ki az a személy, aki megtiltotta az M5 közszolgálati csatorna igazgatójának a film bemutatását? A pesti verebek azt csiripelik, hogy talán egy olyan ember volt ez, akinek különleges gyűlölet van a fejében a szentkoronás magyar címerrel szemben, még az 1990-es évek elejétől kezdve. Legyen szíves, írja meg nekem ezen személy nevét, hadd hozzam nyilvánosságra. Ha nem teszi, Öné a felelősség. Tudja, Szophoklész szerint „Mindent feltár a hosszú, végtelen idő/s a napfényen levőket elfedi."

   2. Mik azok az indokok, tartalmi elemek, amelyekre hivatkozva a film betiltása történt?

Kérdéseim indoklása: 

Tény, hogy a Trianoni gyalázat 100. évfordulójára ez az egyetlen film, amely a magyar történelem évezredes-évszázados történeti folyamatában mutatja meg és elemzi a nemzetgyilkossági gyakorlatot, amely elvezetett Trianonig. 

"A filmben szereplő szakértők egyöntetű véleménye, hogy Jelenczki István filmje nemzettudat formáló alkotás."

A vetítés letiltása kapcsán Jelenczki Istvánt idézem: „Akik úgy döntöttek, hogy a »jelenlegi túlhiszterizált közegben« nem vetítik le a filmemet, azok arról döntöttek, hogy a Kárpát-Haza társadalma ne tudja meg TRIANON gyalázatának igaz történetét, és azt a megtartó Hitet, cselekvő élni-akarást, amit jelentett a Magyar Feltámadás. (A IV. rész címe Magyar feltámadás). Ezzel a döntésükkel a nemzet azon részét fosztották, fosztják meg, akik még képesek Nemzetben, Magyarságban gondolkodni, érezni és cselekvő tetteikkel azt bizonyítani.

Ezt nem venni észre, az nem más, mint a kívülről-belülről jól előkészített ködrendszerben elveszíteni az éles látást. Sajnálom, hogy nem távlatokban gondolkoztak, és döntöttek.” (Jelenczki István nyílt levele az erdély.ma honlapon.)

E szempontok miatt szinte hihetetlen, hogy a trianoni békeparancs 101. és a „rendszerváltoztatás” 31. évfordulóján valaki/valakik veszik a bátorságot, hogy letiltsanak egy filmet, amely az egyik legsúlyosabb, ráadásul mindmáig működő magyar sorstragédiának okait és következményeit dolgozza föl. 

"Anno, az 1980-as években éppen azért küszködtünk (mindenki a maga helyén) a kommunizmus ellen, hogy végre már szabadon beszélhessünk, írhassunk könyveket, alkothassunk filmeket s ne alkalmazza a kommunista párt a cenzúrát, betiltást, szilenciumot. Erre mi történik: a rendszerváltoztatás 31. évében valaki megtiltja egy film bemutatását a közszolgálati televízióban…"

"Úgy tűnik, hogy Ön, vagy valamelyik munkatársa politikai hibát követett el, hiszen súlyosan veszélyezteti az Ön pártjának szavazatait a 2022. évi országgyűlési választáson. Távol áll tőlem, hogy politizáljak, jómagam csak a Jelenczki-film egyik megszólaló történésze vagyok, azonban talán mások odafigyelnek az ügy politikai részére is."

Ha bárki nem ért egyet a Jelenczki-filmben elhangzó állításokkal, az a normális, hogy a levetítés után behívnak a stúdióba történészeket, társadalomtudósokat, politológusokat, művészeket, akik szabadon elmondhatják az álláspontjukat. Persze így sem nagy a baj, mivel

 "Jelenczki filmjei sokak szerint (szerintem is) örök érvényűek, míg esetleg más földi halandók világhíre és hatékonysága talán csak a következő választásig tart ki."

Az is tény, hogy e cenzúrázással/betiltással Ön vagy valamelyik munkatársa súlyosan megbántotta a filmben részt vett szakértőket és minden olyan magyart, aki érdeklődik a trianoni témakör sokszínű földolgozása iránt.  

Mivel azonban nem botrányt akarok okozni, hanem – ha még lehetséges – a normalitás útját szeretném követni, javaslataim a következők:

    1. mint jó hivatalnok, a törvény értelmében válaszoljon a kérdéseimre;
   2. lehetőleg azonnal, de legkésőbb az idén június 1-4. közötti napokon (minden nap egy részt) mutassák be Jelenczki István Trianon-filmjét az M5 kulturális csatornán;
    3. ezután rendezzenek tv-vitákat; ezek talán izgalmasabbak lennének, mint az örökös politikai viták.

Várva írásbeli, nyilvános válaszát


üdvözlettel

Raffay Ernő
történész


Budapest 2021. április 28.

a szerző történész, egyetemi tanár

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló