20240630
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 április 12, kedd

A bíborkasvirág (Echinacea)

Szerző: Kósáné K. Mária

A Bíborkasvirág gyökér (Echinacea) a szövetekre és a vérre hat.  - Hatását a vérkeringésen, a nyirokrendszeren, és légzőszerveken keresztül fejti ki.

Echinacii flos et radíx
 
biborkasvirak.jpgA Bíborkasvirág, vagy Bíborkúpvirág virágját és/vagy gyökerét alkalmazzuk.
A gyökér erőteljesebb hatással bír, a leírtak erre vonatkoznak. 

A Bíborkasvirág gyökér (Echinacea) a szövetekre és a vérre hat. Hatását a vérkeringésen, a nyirokrendszeren, és légzőszerveken keresztül fejti ki.


Vértisztító, izzasztó (diaforetikus), baktériumölő, vírusölő, fertőtlenítő és erősen hűtő hatása révén fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

Használható vér mérgezettsége (vértoxicitás), vérmérgezés (kórokozó a vérben), üszkösödés, ekcéma, mérgező marások vagy csípések, száj, fog- és ínyfájdalmak, nemi betegségek, prosztatagyulladás, fertőzések, allergiák, sebek, tályogok, himlő, kanyaró, kötőszöveti és reumatikus ízületi gyulladás, immunrendszer gyengeség esetén. Gyakorlatilag majdnem minden fertőző betegség esetén, vagy gyulladás, baleset utáni törés és seb előfordulása esetén, valamint méreganyagokkal telített csípések, marások esetén alkalmazzák.
Gombafertőzések gyógyítására is alkalmas.
A Bíborkasvirág növényi antibiotikum és ez által inkább immunitást támogató szer, s nem mondható kifejezetten immunerősítőnek, bár hat a fehérvérsejtek munkájának biztosítására is. Nagyobb adagokban csak addig használjuk, amíg a kórokozókat el nem pusztítottuk, utána már a test saját szöveteit gyengítheti.

A legjobb méregbontó (detoxifikáló) gyógynövény. A legtöbb méreg hatását legyőzi a szervezetben. Tisztítja a vért és a nyirokrendszert, segíti a fehérvérsejtek működését és megóvását, így segít a sérült vagy testidegen sejtek lebontásában. Inkább folyamatszabályozó és kórokozó eltávolító hatást gyakorol a szervezetben. Sokan félreértelmezek hatásait, és mint immunerősítő, és mozgósító szert tartják számon, pedig nem az, mert hatását a szervezetben általánosan fejti ki, és ez a hatás a kórokozó sejtekre van gátló hatással, bár a falósejtek tevékenységét is elősegíti, mert az elhalt kórokozókat eltávolító fehérvérsejtek ilyenkor felszaporodnak a szervezetben, azonban ez nem magának a szernek a hatása, hanem minden immunfolyamat rendes működési velejárója. Tehát inkább antibiotikum, vírus és gombaölő szer és nem immun-mozgósító szer.

AIDS-es betegeknél is alkalmazzák, mint kórokozók elleni állandóan alkalmazható, mérgezést nem okozó szert. Ilyen célra kéthetes ciklusokban alkalmazzuk.

Megállítja a gennyképződést. Bármilyen idegen anyag, betegséget előidéző idegen kórokozó, vagy annak mérge ellen használják vértisztítóként.

Megfázások, influenzák, tüdő megbetegedések esetén megelőzésként is használható.

Tüdőbetegség esetén Peremizs-, vagy Körömvirág gyökérrel együtt védi is a tüdő szöveteit. Hosszú távon használható kis adagokban. Szeszes kivonatából, napi három alkalommal vehetünk magunkhoz, 15-20 cseppet megelőzésként influenzás időkben, de fertőzés esetén napi 2-3 alkalommal 50 cseppet kell be venni belőle.

Külsőleg lemosóként, fürdőkbe használható mérges marások, elfertőződött sebek esetén, vagy fertőzések megelőzésére, ha ilyen környezetbe kényszerülünk.

Virágjából, gyökeréből készítsünk szeszes kivonatot, mivel a levegő hatására fél év alatt, már csak vízhajtó hatásúvá válik, addig maga a növény teaként, fürdőként is használható. A virág tinktúrája inkább megelőzésre alkalmazható elsősorban, erőteljesebb hatás elérésére mindenképp a gyökér kivonatát alkalmazzuk.

Kerti növényként termesztett gyógynövény.

A köpcös (Pitta) és a telt (Kapha) testalkatúak gyógynövénye, főleg magas Pitta és Kapha esetén. A sovány testalkatúakra nincs jó hatással. Soványságukból eredő problémáikat még tovább fokozhatja, ezzel további romlást időzhet elő (magas Vata).

A Bíborkasvirág használata nem ajánlott, bármilyen eredetű vérszegénység, szédülés esetén. Csak kúraszerűen és rövid ideig ajánlott, nagyon sovány testalkatú emberek (Vata), vagy kóros lesoványodással, szövetvesztéssel együtt járó betegségek (pl. izomsorvadás, sclerosis multiplex, vagy minden egyéb olyan típusú autoimmun megbetegedés esetén, ahol  jellemzően előfordul az ideghártyákat és idegvezetékeket érintő megbetegedés) esetén. Túlzott használata azonban roncsoló hatással lehet a fehérvérsejtekre és megtámadhatja a test saját szövetállományát.

Alkalmazása óvatosságot igényel!
Amennyiben sürgős, és indokolt használata során, remegést, szédülést és lebegésérzetet eredményezne, fogyasszunk hozzá Édesgyökér vagy Orvosi ziliz teát, vagy minél előbb cseréljük le más gyógynövény használatára. Erős fejfájás és egyéni érzékenység esetében használatát szüntessük be, vagy csak a virág kivonatát alkalmazzuk.

Vércsoport szerint ajánlása:
A 0-vércsoportnak tiltott, a B-vércsoportnak semleges, míg az A- és az AB-vércsoport számára jótékony hatású szer, de indokolt esetben minden vércsoportnak ajánlott a fogyasztása.

     Tea: 2,5 deciliter forró vízzel forrázzunk le, két teáskanál virágot, vagy gyökeret. 10 perc állás után fogyasztjuk, vagy lemosóként használjuk.

     Fürdő: egy teljes növényből veszünk 100-200 grammot, ezt beáztatjuk 1-12 óráig, felmelegítjük, és a fürdővízbe öntjük. Legalább 20 percig maradunk benne, majd fekve pihenünk egy keveset.

     Tinktúra: Virágjából, gyökeréből készítjük a szeszes kivonatot. A gyökeret ősszel, vagy kora tavasszal szedjük fel, azonnal lemossuk, feldaraboljuk. A virágot egész nyáron át, szedhetjük. Egy adag súlyarányra két adag súlyarány 40%-os pálinkát öntsünk, hagyjuk állni meleg helyen, de nem napfényen, 14-20 napig. Szűrjük és sötét üvegekbe, légmentességig töltve, öntjük.


A témához kapcsolódó idézet egy másik szerzőtől:

Általánosan él az orvostársadalomban az a téveszme, hogy a közönséges nátha lefolyását nem lehetséges befolyásolni recept nélkül kapható gyógyszerekkel és gyógynövényekkel. A tünetek enyhítésére és a másodlagos bakteriális fertőzések elkerülésére korlátozódik az orvosi tevékenység és általában valami antibiotikum terápiában merül ki.

Pedig a legtöbb beteg szeretne minél hamarabb kilábalni a megfázásból és egyáltalán nem mindegy egy nap ide, vagy oda. A mostanában megjelent kutatási eredmény azt javasolja, hogy a nátha korai stádiumában kezdjék el szedni a bíbor kasvirágot étrend kiegészítőként, és ez segíthet lerövidíteni a betegség időtartamát.

A kutatás két éve alatt 700 beteget teszteltek kontrollált laboratóriumi körülmények között 12-80 éves korosztályban. Ahogy a kutatást vezető Dr. Bruce Barrett megjegyezte: “Átlagosan 10 órával rövidült le az egy hetes betegség időtartama a placebo csoporthoz képest, amit a betegek maguk nem is értékeltek. Ez mellett 10 százalékkal kisebb volt a súlyossága a betegség tüneteinek az kasvirágot szedő csoportban.”

A kasvirág mellett számos más alternatív gyógymód létezik a nátha ellen. Amennyiben aggódik, hogy elkaphatja, érdemes a c-vitamin, d-vitamin és cink hármasát a kasvirág mellett szedni. Ha mindegyik “csak” annyira hatékony, mint a kasvirág, együtt csodákra képesek.


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról 

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló