20240416
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 október 26, péntek

Hogyan teszik tönkre az egészségünket?

Szerző: Natúr Hírek

Az alábbi cikk tanulságos, ám egy lényeges dolgot hiányoltunk belőle. Ebben az aktuális és tényleg jelentős "Hogyan teszik tönkre az egészséget a hidrogénezett olajok és transzzsírok?" c. írásban nem esik szó arról, hogy az ipari módon előállított táplálékokban (mint a hidrogénezett olajok) a jobbra és balra forgató molekulák közel azonos arányban fordulnak elő. Azonban, a földi élőlények a baktériumtól az emberig, az életük fenntartásához kizárólag a balra forgató molekulákat (pl. L-Carnithin) képesek felhasználni. Az ipari "ételek" ezért sok, felhasználhatatlan anyagot jelentenek, és szervezetünk idő előtti elhasználódását, betegségeket idéznek elő.

fornettiAz élelmiszer iparban a leggyakrabban figyelmen kívül hagyott "mérgek" a transzzsírok. Minden típusú ételben megtalálhatóak, kezdve a keksznél, a pékárukon keresztül egészen a gabonapelyhekig mindenben ott van. A hivatal pedig szándékosan nem hívja fel rá az emberek figyelmét, sőt engedélyezik, hogy a címkékre ráírják akár azt is, hogy "transzzsír mentes" (ezeket olyan trükkel engedélyezik, hogy amíg csak 0,5 gramm a transzzsírsavak mennyisége adagonként, addig lefelé kerekítik, így lehet nullát írni a címkékre).

De mégis, mennyire károsak ezek a transzzsírok ? Nos, mi összegyűjtöttük azokat a fontos információkat, melyek segítenek megválaszolni ezt a kérdést. Olvasd el ezt, mielőtt még egyet harapnál a kekszedből, sütidből, vagy bármilyen pékárudból. Tartsd távol magadtól a transzzsírokat és máris sokkal egészségesebb és szellemileg éberebb lehetsz!

A transzzsírok igazi veszélyei

Az ismert márkájú margarinok közel negyede transzzsír. Az Egyesült Államokban hasábburgonyához és sült csirkéhez használt olaj közel 40%- a transzzsír, ez az arány pedig csak növekszik amikor az olajat hevíteni kezdjük. Egy átlagos amerikai majdnem 2,5 kg transzzsírt eszik meg évente. (Ez a két adat nagyjából Magyarországon is hasonló lehet, de az OÉTI nem foglalkozott még ezzel. A magyar élelmiszerbiztonsági hivatalok a vitaminok betiltásával vannak elfoglalva - szerk.)

A transzzsírok károsítják az emberek egészségét. Összefüggésbe hozták a rák, a szívbetegségek és más degeneratív betegségek kialakulásával is. Mi a baj a transzzsírokkal? A transzzsírok a hidrogénezés során olyan mérgező anyagokat vesznek fel, amelyek rossz hatással vannak a sejtekre. Amikor a transzzsírok a szervezetünkbe kerülnek, roncsolják a sejtmembránokat. Innen pedig egyenes út vezet a vitamin és ásványi anyag hiányhoz.

A transzzsírok annyira gyakoriak manapság az élelmiszerekben, hogy az átlagos fogyasztónak fogalma sincs arról, hogy mennyi kerülhet ezekből a szervezetébe. A transzzsírokban nincs koleszterin, ezért nincs nyomuk sem. A transzzsírok nagyon hasznosak az élelmiszeriparban, szinte bármit lehet velük helyettesíteni. Már vannak javaslatok arra, hogy hogyan lehetne ezekből kevesebbet használni. A pálmaolaj egy jó megoldás lehet.

Nem mindig egyszerű megérteni egy ilyen kutatás lényegét, de itt a rövid válasz: ha el tudod kerülni a transzzsírokat akkor tedd meg. Ezek a zsírok csak kis részei lehetnek az ételeidnek. Ha lehetőséged van teljesen kihagyni, akkor megérné. Jelentős egészségügyi előnyökre tehetsz szert.

Idézetek

"Bár az Egyesült Államokban próbálják csökkenteni a transzzsírokat a margarinokban, de sajnos más élelmiszerekben továbbra is megtalálható, például a pékárukban és a gyorséttermi termékekben. Az átlagos amerikai ember 13,5 kg hasábburgonyát fogyaszt el évente. Ha fel is tüntetik a transzzsírokat, akkor is csak nagyon apró betűkkel a címke valamelyik eldugott kis részén. Tanulj meg olvasni és kerüld el a transzzsírokat. A növekvő lakossági tudatosság miatt a gyártók kénytelen csökkenteni a transzzsírokat."

Life Extension szerkesztősége : Betegség megelőzés és kezelés

"Döntő bizonyítékok vannak, amik egyértelműen kimutatják, hogy a transzzsírok okozhatnak rákot, szív- és érrendszeri betegségeket vagy cukorbetegséget. Ez esetben felmerül a kérdés, hogy az FDA milyen bizarr indoklással engedélyezhette, hogy transzzsírokat használjon fel az élelmiszeripar. Kapaszkodj meg: az FDA szerint elkerülhetetlen, hogy egy normális étrend során ne kerüljön a szervezetbe legalább egy kicsi transzzsír."

Mike Adams : Figyelj az élelmiszerboltokra

"Végül az FDA úgy döntött, hogy 2006-ra minden élelmiszer címkéjén fel kell tüntetni,hogy mennyi transzzsírt tartalmaz, ezzel lehetővé tenni a vásárlóknak, hogy maguk döntsék el, szeretnének-e olyan terméket venni, ami ezeket a kimondottan káros anyagokat tartalmazza. A transzzsírok gyakran megtalálhatók a félkész ételekben is. Olvassa el gondosan a címkéket, hogy elkerülhesse azokat a termékeket, amelyek ilyen anyagokat tartalmaznak. Ha az összetevők listáján megtalálja a hidrogénezett növényi ( vagy kukorica, szója, repce) olajat, az a termék tartalmaz transzzsírokat."

Holly Lucille : Egy nő útmutatója az egészséges és biztonságos hormonokhoz

"A hidrogénezés súlyos következményekkel jár, mert transzzsírok kreál. A transzzsírok olyan anyagok, amelyek elkészítésük során többször is telítetlen növényi olajokkal kezelnek, ezek szobahőmérsékleten akár szilárd halmazállapotúak lehetnek. Transzzsírokhoz sült ételek fogyasztása során is hozzájuthatunk, főként ha növényi olajat használunk, például :kukorica olajat, napraforgó olajat, sáfrány olajat, szója olajat, ezek mind károsak az egészségre. Tudjuk, hogy a transzzsírok növelik a koleszterint a vérben, viszont csökkentik a HDL koleszterint."

Frank Lipman, Mollie Doyle : Kiégve: Ne érezd magad többé rosszul

"Már több éve felmerült a gyanú, mely szerint a transzzsírok károsabbak, mint a telítettek és most úgy tűnik, hogy ez az elmélet beigazolódik, például a transzzsírok több eseteben okoznak szívbetegséget. Egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a transzzsírok nem csak az LDL koleszterint ("rossz fiú") növelik, hanem csökkentik a HDL koleszterint ("jófiú"). A transzzsírokon kívül a természetes telített zsírok, például a vaj vagy a sajt növeli a HDL szintet, de sajnos növelik az LDL szintet is."

Judith Wills : Az étel bibliája

"Természetes előfordulása nagyon alacsony a hús- és tejtermékekben, de köszönhetően az amerikai étrendnek ez megváltozott. A transzzsírok károkat okoznak a telített zsírokkal együtt, de a telítetlenek kettős átokkal sújtanak, azontúl, hogy emelik az LDL szintet, csökkentik a HDL-t. Ez az egyik oka annak, hogy a kutatók, károsabbnak tartják a transzzsírokat, mint a telítetteket."

Elaine Magee : Táplálékszinergia

"A telített zsírok nagyban hozzájárulnak a koszorúerek szűküléséhez, vérrögök kialakulásához, ami akár szívrohamhoz vagy agyvérzéshez is vezethet. A transzzsírok csökkentik az HDL koleszterin szintjét és növelik az LDL koleszterin szintjét. Dr. Walter Willett, aki a Harvard közegészségügyi tanszék elnöke, azt állapította meg, hogy 30.000 korai szívbetegség miatti haláleset tudható be a transzzsírok fogyasztásának."

Bottom Line Health : Az egészségügyi sorozat áttörései 2007.

"2006-ban az FDA felvette a Táplálkozási Tényekre a transzzsírokat ( kapcsolhatóan a cukorbetegséghez és a szív- és érrendszeri betegséghez), amennyiben viszont egy termékben kevesebb, mint 0,5 gramm van, nem szükséges feltüntetni.Más szóval, ha a termék adagonként 0,49 gramm transzzsírt tartalmaz, akkor nem kell feltüntetni . Mi ebben a lényeg? Az emberek több gramm transzzsírt esznek meg, ha például kettőnél több adagot fogyasztanak el az adott termékből."

Jack Challem : Cukorbetegség megelőzése

"Rengeteg érdekes kutatás folyik a transzzsírokkal kapcsolatban, ezekből kiderül, hogy mennyi káros hatása van. Befolyásolja a koleszterin szintet, növeli triglicerideket, növeli a szívroham kockázatát. Kutatások szerint a transzzsírok növelik a koszorúér-betegség kockázatát."

Gene A Spiller : A transzzsírok dilemmája és a pálmaolaj

"A telített zsírokkal ellentétben, a transzzsírok csökkentik a HDL koleszterin szintet. A természetes zsírok jelenléte teljesen normális, ellentétben a transzzsírok fogyasztásával. A gyártók más módon is előállíthatnak transzzsírokat."

Gene A Spiller : A transzzsírok dilemmája és a pálmaolaj

"Egy másik meglepetés, a tehéntejben is találhatóak transzzsírok. A tehenek kérődző állatok, ami azt jelenti, hogy négy rekeszes gyomruk van, egy darabig rágja az ételt majd lenyeli aztán megint rágja, megint lenyeli. A baktériumok transzzsírokat termelnek, ami később tejzsírrá alakul át. A transzzsírok aránya változik, nyáron magasabb, mint télen. Az Egyesült Államokban 1900-as évek közepéig megháromszorozódott a transzzsírok fogyasztása, míg az 1960-as évek közepétől csökkent."

Neal Barnard MD.: Egyél jól, Élj tovább

"2003-ban az Tudományos Akadémia azt javasolta, hogy a transzzsírokat a lehető legkevesebbre csökkentsék az élelmiszerekben. Olyan alacsonynak tűnő mennyiség, mint napi 2-3 gramm transzzsír, növelheti a szívbetegségek kockázatát. Az ételek címkéin keresd azt az adatot, melyből kiderül, hogy mennyi hidrogénezett növényi olaj van benne. Ápolónők által készített felmérés szerint azok között a nők között akik rendszeresen fogyasztottak transzzsírokat 50%-kal növekedett a szívbetegség kockázata. 2003 júliusában az FDA elrendelte, hogy 2006-ra minden terméken fel kell tüntetni, azt hogy mennyi transzzsírt tartalmaz."

Vincent Giampapa, Roland Pero, Marcia Zimerman : Öregedés elleni megoldás

"A hidrogénezett olajok egyik fajtája a transzzsír. Már korábban is olvasható volt újságok címlapján : “Az orvosok szerint a margarin ugyanolyan rossz, mint a vaj” A többi hír szerint a transzzsírok, melyek megtalálhatók a margarinban nagyon magas koleszterin szintet csinálnak. Azok a fogyasztók akik komolyan vették a híreket elkezdték ellenőrizni a címkéket a margarinon és már élelmiszereken is. De egy szót sem találtak a transzzsírokról az összetevők listáján. Mi folyik itt?"

Dr. Neal Barnard: Egyél jól, Élj tovább

"A legkárosabb zsírok a hidrogénezett, transzzsírok. A transzzsírok egy kémiai folyamaton, úgynevezett hidrogénezésen mennek keresztül. A hidrogént a hozzáadott zsír teszi szilárdabbá. Transzzsírok nem találhatók a természetben. (Ismerős? Ez a különbség a szintetikus és a természetes hormonok között is). Az ipar szeret transzzsírokkal dolgozni, mivel a így nem mennek tönkre az ételek (úgy tűnik, a baktériumok sem tudnak mit kezdeni ezzel az anyaggal)."

Phuli Cohan : A természetes hormon átalakítás

"A legtöbb ember valamennyire tisztában van a transzzsírok veszélyeivel, mivel mostanában elég sok figyelmet kaptak a médiától. De azt kevesen tudják, hogy az összes hidrogénezett olaj transzzsír. Így néhányan hiába olvassák el a címkéket, mégis megveszik az ilyen termékeket."

Mike Adams : Figyelj az élelmiszerboltokra

"2006. január 1.-jétől már kötelező volt feltüntetni a transzzsírokat. 2003. júliusi szabály lépett három évvel később életbe, hiába voltak tisztában azzal, hogy mennyire károsak ezek a termékek a szervezetre. Az FDA becslései szerint, így hogy az emberek nagy része tisztában van a transzzsírok veszélyeivel 900.000.000$ és 1,8 milliárd $ között tudnak megtakarítani az orvosi költségeiken, az elvesztett termelékenységen, a fájdalomról és szenvedésről nem is beszélve."

Mark Hyman : Ultra-metabolizmus : Egy egyszerű terv a fogyásra


"Bármilyen zsírt veszünk, az úgynevezett szintetikus transzzsírok a legveszélyesebbek. Ezek az ember által, kémiai úton készített zsírok. Az élelmiszeripar célja az volt ezzel a szintetikus anyag létrehozásával, hogy ezek a zsírok ellenállnak az oxidációnak (nem avasodnak meg), így hosszú ideig, viszonylag jó állapotban eltarthatók. Ezek a transzzsírokból előállított margarinok ma már bármelyik szupermarket polcán megtalálhatók."

Mark Hyman MD. : Megelőzés : Hat hetes terv ami egész életedre egészségessé tesz.

"A részlegesen telített vagy részben hidrogénezett olaj szinte mindig tartalmaz transzzsírokat. Az élelmiszer feldolgozók nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minél kisebbre csökkentsék a margarinok transzzsír tartalmát. A legtöbb félkész étel vagy pékáru is tartalmaz részelegesen hidrogénezett olajokat. Ezek növelik a szívbetegség és a rák lehetőségét. Ezenkívül a transzzsírok zavarják az immunrendszer normális működését."

Michael Janson MD.: A vitamin forradalma az egészségügyben

"Szerencsére egyre több figyelmet fordítunk a transzzsírokra ezért egyre több “transzzsír mentes” vagy “nem-hidrogénezett” margarinok lesznek elérhetők. Javítják a címkék minőségét is. Miközben régóta a gyártó dönti el, hogy milyen formában tünteti fel az élelmiszerek címkéin a transzzsírokat, az Institute of Medicine megállapította, hogy a transzzsíroknak nincs biztonságos mennyisége, ez arra késztette az FDA-t, hogy megkövetelje, a címkéken láthatóan feltüntetni a transzzsírok mennyiségét. Ezt többéves tárgyalások követték."

Bradley J. Willcox, M.D., D. Craig Willcox, Ph.D., Makoto Suzuki, M.D. : Az okinawa-i diéta: légy karcsúbb, élj tovább és soha nem leszel éhes

"A legtöbb kívánatos desszert, sült és félkész étel halálos szívrohamot okozhatnak, még akkor is ha nem tartalmaz állati eredetű terméket és nincs bennük koleszterin, mert transzzsírok viszont viszont bőven megtalálhatók benne. Még Orville Redenbacher természetes pattogatott kukoricájában is vannak transzzsírok. Több, mint két évvel ezelőtt a Center of Science in the Public Interest petíciót nyújtott be az FDA-hoz, melyben olyan követeléseiknek adtak hangot, mint azon címkék betiltása melyen "alacsony koleszterin" vagy "alacsony telített zsír" feliratok találhatók, mivel a legtöbb ilyen termékben magas a transzzsír."

Dr. Joel Fuhrman : Egyél, hogy élj : A forradalmian új módszer a gyors és tartós fogyásért

"Úgy gondolják, hogy azok az ételek, amelyek transzzsírokban gazdagok akár 40%-kal növelhetik a 2. típusú cukorbetegség lehetőségét. A Betegség Megelőzés és Kezelés a Life Extension Foundation tanulmányai szerint létezik bizonyíték arra, hogy a transzzsírok elősegítik a felnőttkori cukorbetegséget. Ha eddig nem volt elég okod arra, hogy elkerüld azokat a termékeket, amelyek transzzsírokat tartalmaznak (szívbetegségek, rák) akkor itt a következő: cukorbetegség"

Mike Adams: Figyelj az élelmiszerboltokra

Forrás: www.naturhirek.hu

Hozzászólás  

#2 2621 Verőce, Lugosi u. 71S. Tejfalussy András 2013-03-25 19:10
KÖVETELJÜK, HOGY A FAJIRTÁSRA KÖTELEZŐ TÖRVÉNYEKET HELYEZZÉK HATÁLYON KÍVÜL:

ÉVTIZEDEK ÓTA ÁSSÁK ALÁ EGÉSZSÉGÜNKET A SZENNYCSATORNÁKKAL SZENNYEZETT HIÁNYOS ELLENŐRZÉSŰ IVÓVÍZZEL ÉS „KÁLIUM-GAZDAG”, DE „CSÖKKENT KONYHASÓ TARTALMÚ” „REFORM ÉLELMISZEREKKEL”. A NÖVELT KÁLIUMDÓZIS ÉS CSÖKKENT KONYHASÓDÓZIS ÉLETRÖVIDÍTŐ ÉS MEDDŐSÍTŐ HATÁSÁT PL. NOBEL DÍJAS KUTATÓK (1950) N- ÉS K-HATÁS KALIBRÁLÓ MÉRÉSEI IS BIZONYÍTJÁK! VAGYIS A MÓZES II.23./20-33., V.7./2., 22. ÉS TALMUD BABA KAMMA 93 B. LAP, TAANITH 10 A. LAP FAJIRTÓ TÖRVÉNYEIT ALKALMAZZÁK VELÜNK SZEMBEN, EZÉRT BETEGESKEDIK, EZÉRT MEDDŐ EGYRE TÖBB MAGYAR, AZÉRT CSÖKKEN A LÉTSZÁMUNK, HOGY IZRAELIEKÉ LEHESSEN A NYUGDÍJBEFIZETÉSÜNK ÉS INGATLANUNK. Lásd az ugyeszek-hazaarulokat-fajirtokat-bunpartolnak-1303 12 iratjelű mellékletben és a WWW.AQUANET1.NET76.NET honlapunk méréstani kalibrálási- stb. dokumentumaiban!
KÖVETELEM, HOGY AZ ILLETÉKES HATÓSÁGOK HELYEZZÉK HATÁLYON KÍVÜL A FAJIRTÁSRA IS KÖTELEZŐ MÓZESI ÉS TALMUDI TÖRVÉNYEKET!

Verőce, 2013.03.26. (Iratjel: hatalyonkivulhelyezes130326)

Sydo Tejfalussy András Béla Ferenc (személyi számom: 1-420415-0215, an.: Bartha Edit) okl. vill. mérnök, akadémiai méréstani szakértő, Hungary 2621 Verőce, Lugosi u. 71.
E-mail:
+3 #1 2621 Verőce, Lugosi u. 71.Tejfalussy András 2012-11-03 12:17
Code: rakbetegsegelleni-titkoszsidogyogymod-leirasa-120902-huntv

Kiderítettem a rákbetegségek ellen is nagy százalékban hatásos, de a nemzsidók elől a világfőrabbi által (?) eltitkoltatott* zsidó gyógymódot

A Tórában és a Talmudban is már szereplő (Mózes II. 23., 20-33., V. 7., 2, 22, + Talmud, Taanith 10 a. lap, Baba kamma 93 b. lap), de a világfőrabbi parancsára a nem zsidó betegek és orvosaik elől titkolt, hatásos gyógymód*, amivel zsidó orvosok (egy főrabbi szerint is) kemoterápia nélkül 98%-os sikerrel meggyógyítják a zsidó rákbetegeket, nem lehet más, mint az alábbi, már többen is elismerték, hogy így van:

Gyógymód: 2 óránként, pár perc alatt, infúzióval tiszta desztillált vizet kell a vérbe juttatni, fél óra múlva NaCl-ot pótolva. A nagy oldóképességű tiszta desztillált víz, a káliumot kioldva belőlük, megsemmisíti a gyengébb membránú rákos, gyulladásos, stb. sejteket, majd eltakarítja a maradványaikat, s a hibás sejtek helyét a szomszédos egészséges sejtek osztódása folytán létrejött hibátlan sejtek foglalják el. A daganatok méret csökkenését, eltűnését az ismert képmegjelenítő mérésekkel lehet, ill. célszerű ellenőrizni. A Dr. O.Z.A. Hanish által leírt „étkezéses orvosi desztilláltvíz-kúra” a www.aquanet1.net76.net honlapomon is megtalálható. Aki nem tud a jobb, infúziós változathoz orvost találni, reggel ébredéskor és utána 2 óránként (70 kg körüli testsúly esetén) alkalmanként 4 dl tiszta desztillált vizet juttathat be szájon át egyszerre, gyorsan, összesen napi kb. 3,6 litert (célszerű jelzőórát használnia). A gyógykúra részletei: 1./Közben, hogy a desztillált víz kevés más anyagot oldva jusson el a vérébe, 3 napig nem szabad a desztillált vizen kívül más italt vagy ételt fogyasztania. 2./A 4. napon, a desztillált vizet ivás és NaCl-ot nem evés miatt helyre kell állítania a testfolyadékai élettanilag optimális fiziológiás víz/NaCl arányát: pl. a SALSOLA infúziós oldatos infúzióval lehet a tiszta NaCl-ot a vérbe juttatni, vagy tiszta NaCl-dal sózott desztillált vizet ivással, vagy tiszta NaCl konyhasóval sózott, 0,5 gramm/óra, ill. 2 gramm/24óra káliumnál nem többet bejuttató, minden káros vegyszertől mentes kenyérrel, vagy egyéb vegetáriánus étellel. Aki nem sózza elegendő mennyiségű tiszta NaCl konyhasóval a nátriumnál sokkal több káliumot tartalmazó növényi eredetű ételt, egy idő múlva vágyni kezdhet az erősen sózott húsételre. Azért, mert korábban nagyrészt a sózott hús és a kenyér és más sós tészták pótolták a szervezete által veszített NaCl-ot. Akit az orvosa vagy természetgyógyásza eltilt az NaCl-dal sózott kenyér, sózott tészta fogyasztástól, a konyhasó pótlás ezen lehetőségeitől, esetleg jobban érzi magát az újabb húsevéstől, de nem húsra, csak konyhasóra lenne szüksége. Aki tiszta NaCl konyhasóval jól (fiziológiásan) sózza a vegetáriánus ételeit, fenntartja a testfolyadékai nátrium/kálium egyensúlyát, nem lesz nátrium hiánya, vagyis nem lesz ún. „vízmérgezése”, s egy idő múlva valószínűleg ösztönösen is undorodni fog a húsevéstől. Akit rákbetegség veszélyeztet jól teszi, ha az immunrendszerét túlterhelő (dög)húsevést végleg elhagyja! 3./A testsúlyvesztés kompenzálására az 1. és 2. szerintieket infúziós tápanyagpótlással és/vagy a Dr. O.Z.A Hanish által leírt desztilláltvíz-kúra szerinti, de NaCl-dal sózásos vegetáriánus diétával kell kiegészíteni. 4./Ezt kell (periódikusan) ismételni, a teljes gyógyulásig.
Biokémiai fajirtás, hogy a kormányok életveszélyesen mérgezőnek hazudják a tiszta desztillált vizet ivást és a tiszta NaCl konyhasóval normális (fiziológiás) mértékben sózást, és az NaCl konyhasót a KCl kálisóval helyettesítik. Hazánkban "Nemzeti Sócsökkentési, STOP SÓ program"-ként bebeszélik ezt az önkiirtást, a normálisan sózott élelmiszerek előállítóit ún. "CHIPS ADÓ"-val büntetik, s ezen bevételéből ígér fizetésemelést az orvosoknak a kormány, ami korrumpálja az orvosokat, akiknek emiatt nem érdekük feljelenteni az élettanilag optimális víz/NaCl/kálium pótlási arány meghamisítóit. Étkezésnél és infúziónál egyaránt optimálisak élettanilag a Ringer infúziós oldatnál régóta alkalmazott víz/konyhasó/kálium arányok és dózisok.
Ajánlatos megtekinteni a vonatkozó előadásokat: HUN TV, Archivum, Tejfalussy


„NYILATKOZAT

A Ringer oldat a testnedvekhez hasonló ionösszetételű folyadék. A Ringer oldat ( 0,9 % NaCl, 0,03 % KCl, 0,025 % CaCl2, 0,02 % NaHCO3, 99 % desztillált víz ) szerinti nátrium, kálium, klór és víz pótlási arány megfelelő kóros veszteségek esetén, de ugyancsak optimális a napi étkezések során is.

Budapest 2010. január 6.
Dr. Papp Lajos
ny.egyetemi tanár
akadémiai doktor”

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások