20230529
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2012 március 12, hétfő

A 259/2011 kormányrendelet életbe lépett

Szerző:

Sok magyar ember csak mostanában szembesült az egyébként 2012.01.02-től hatályos, 259/2011. (XII. 7.) számú kormányrendelettel. A jogszabály - látszólag - a lakosság érdekeit védi azzal, hogy rendelkezik a tűzvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervezetekről, és - nem utolsó-, inkább elsősorban - a tűzvédelmi bírságokról.

A pompás rendeletnek elsősorban a bírságolásra vonatkozó részét érdemes górcső alá venni, ugyanis 40 jogcímet sorol fel, amelyekre hivatkozva - bírság címén - újabb sarcokat vethetnek ki a megélhetéssel küzdő milliókra. Ma, amikor egy pár száz forintos csekk befizetésének elmaradása esetén kikapcsolják a közüzemi szolgáltatásokat, vagy több tízezer forintos bírságokat vetnek ki az áldozatra, nem szabad lebecsülni ennek az újabb népnyomorító intézkedésnek a következményeit.

Az az érv, hogy a rendelkezés a tűzoltóság munkáját hivatott segíteni annak érdekében, hogy életeket és anyagi javakat mentsenek meg, igencsak hamiskás. A hatalomban ülők számára semmit sem jelent az emberélet, ezt bizonyítja a telente megfagyó százak és utcára kerülő tízezrek sorsa. Épeszű ember nem gondolhatja komolyan, hogy a népnyúzó uracskákat érdekli az, hogy évente 1-2 emberrel több hal meg amiatt, mert a tűzoltók nem bírták átvágni magunkat Mari néninek a lépcsőházban kialakított viráglabirintusán.

Ha kicsit gyanakvóbbak vagyunk, egy további aljas célt is kiolvashatunk a rendelet sorai közül a brutális bírság összegeken felül. A panellyukba kényszerített, nagyrészt az életben maradásért küzdő milliók csak a lakógyűléseken értesültek róla, hogy a helyhiány miatt a lépcsőházban termesztett dísz és haszonnövényeik mostantól MINIMUM 60.000 Forintos bírság kiszabására jogosítják fel a hatóságot. Aki tehát paprikapalántát, netán valami fűszernövényt termelt eddig a társasházak lépcsőházaiban, mostantól nem teheti ezt nyugodt szívvel a bírság miatt. Mehet, és megveheti a tecsóban a gén- és sugárkezelt növényeket jó pénzért. A pénzre nyilván nagy szükség van az ébredező lakosság további tudatszűkítéséhez és kordában tartásához.

Köszönjük, "magyar" kormány!

A téma nem lezárt. Ezen a honlapon "Miért bírságolnak a tűzoltők" címmel ezt írják:

"Az elmúlt napokban olvasóink hívták fel rá a figyelmünket, hogy a tűzoltóság munkatársai jelentek meg náluk a lépcsőházban és több esetben ahol bútor, dísztárgy vagy cserepes virágállvány volt, 40 és 60 ezer forint körüli büntetéseket szabtak ki. Ezen felháborodva több olvasónk is megkereste a helyi tűzoltóságot, ahol „mosták kezüket" a tűzoltó vezetők. Mivel nem sikerült kérdéseikre választ találni, ezért hozzánk fordultak segítségül.

Megpróbáltunk kicsit utánajárni, hogy valójában mi lehet a háttérben. Mért okoznak országszerte egyre nagyobb bosszúságot azok az emberek, akik az ország legelismertebb, a teljes lakosság körében legnagyobb szimpátiát maguknak tudható szakmát választották hivatásul. A napi hírek között csak említésképp szerepelt, hogy a tűzoltóság és a katasztrófavédelem bírságolhat (bírságol is) akár a lépcsőházakban elhelyezett virágok miatt is, tűzvédelmi szabályokra hivatkozva. A hírekből épp csak a lényeg maradt ki, a dolog háttere.

Az azonnal, bejelentés nélküli ellenőrzés és figyelmeztetés nélküli bírságolás ugyanis nem „az ellenőrzések szigorúságát jelzi", hanem az okáról árulkodik. Nincs bejelentés, nincs figyelmeztetés, rögtön bírságolás van, emelt összeggel. Nem a szabályokról szól a történet, hanem a pénzről.

Ahogy a többi hasonló bírság, és az újabbnál újabb adónemek, ez is a pénzbehajtásról szól, az állam utolsó előtti (a lakosságnál lévő) tartalékainak kipréseléséről. A hírek szerint a beszedett pénz közvetlenül az államkasszába kerül.

Azonban ez nem csak a pénz, illetve az állam katasztrofális helyzetét veti fel, hanem egy erkölcsi kérdést is. A sivár lépcsőházak mellett ugyanis egy mindenki által elismert, a leginkább hiteles rendvédelmi szervezet tekintélyét verik a porba a rájuk kényszerített bírságoltatással.

Míg a rendőrök munkáját lehet kritizálni, és helytállásuk egyéni elbírálás kérdése, addig a tűzoltók iránti bizalom meglehetősen erős és egységes. Magunk is elismeréssel adóztunk a tűzoltók érdekvédelmi megmozdulásai előtt, tagjaink között is több tűzoltó van.

Így a mundér becsületének védelméért is megkerestük Salamon Lajost, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnökét. Kérdéseikre megtudtuk, hogy hallottak már a muskátlikért büntetéseket kiszabó akciókról, de Ők maguk sem tudnak semmiféle új törvénymódosításról. Egy régebb óta érvényben lévő rendeletet rángatott elő a katasztrófavédelem vezetése, amire hivatkozva küldték sarcolni a megbecsült tűzoltókat.

Salamon Lajostól megtudtuk, hogy a tűzoltóságot kényszerpályára állították. Az ellenőrzést egyre inkább átveszi felettük a katasztrófavédelem, aminek a jelenlegi vezetői volt határőr és katonatisztek, amit az állomány nehezen tud elfogadni, aminek fő oka a szakmai hozzáértés hiánya.

Így fordulhat elő, hogy a készenléti szolgálatban lévő kollégáikat a tűző napon, vagy éppen a dermesztő hidegben a tűzoltóépület előtti térre vezénylik és ott alaki foglalkozást tartanak nekik. Tetszik érteni? Akár a sorozott állományt hajdanában a seregben. Ha nincs feladat éppen, akkor csinálnak nekik. Pedig a tűzoltók nem is alakzatban, hanem a körülményekhez igazodva végzik a munkájukat.

Az elnök úrtól az is megtudtuk, hogy a jogszabály nem hagy mérlegelési lehetőséget kollégái számára. Ha a lépcsőházban a közlekedést akadályozó bármilyen tárgyat találnak, akkor büntetniük kell. Véleménye szerint az mellett, hogy a most kialakulóban lévő gyakorlat a testület presztízsét rombolja, valamilyen szinten értelmetlen is, mert a tűzoltók „éles helyzetben" nem néznek se istent, sem embert, ha az élet védelméről van szó. Át fognak menni erőből a betonfalon is, ha a helyzet azt kívánja. Valamint a cserepes muskátliknál sokkal nagyobb gondot jelentenek a ráccsal lezárt lépcsőfordulók, folyosók, amikről a jelen jogszabály nem rendelkezik.

A szakszervezeti vezető elmondta, hogy egyre kisebb a mozgásterük, munkájukat a kormány minden eszközzel igyekszik ellehetetleníteni, így az érdekképéviset egyre nehezebbé válik. Megtudtuk, hogy a szakszervezetnek nem lehet a tűzoltó laktanyában irodája. A érdekképviseleti munkához szükséges irodát, bútorokat, irodai eszközöket maguknak kell saját költségen biztosítaniuk. Vezetőik munkáját áthelyezésekkel lehetetlenítik el, így minden elért eredményért keményen meg kell küzdeniük.

A hasonló előírásoknak és a kollégáik alulfizetettségének tudható be, hogy a hivatásuk szeretete ellenére nagyon sok tűzoltó akassza szegre a sisakját. A kezdő tűzoltó keresete átlag 80 000 forint körül van, a tapasztaltabb, hosszabb ideje a társadalom megbecsülésének örvendő kollégájuk is csak 110 ezer forintot költhet havonta a családjára. A szakmában kialakult áldatlan állapotoknak tudható be, hogy többek között Baranyában az elmúlt időszakban közel tíz tűzoltó szerelt le és további harminc kollégájuk gondolkodik a leszerelésen.

Ha a helyzet változatlan marad, akkor az autósokat bírságoló rendőrök után a lépcsőházakban muskátlik után kutató tűzoltók lesznek a társadalom szándékos megosztásának újabb céltáblái? Talán a tavaly tavaszi határozott kiállásuk túl fenyegető volt a hatalom számára? Lehet ám velük packázni! De szerintünk nem biztos, hogy tanácsos!"

Sólyom Gábor, Bánfalvi Béla – Jövőnk.info

Megnyitva 11377 alkalommal

Hozzászólás   

#6 ki a felelős?aggódó 2012-09-14 10:46
A közelmúltban egy ifjabb ismerősömet látogattam meg, mivel egy egészséges kislánynak adott életet a felesége. Mire a kórházból hazajött a két "hölgy", akkorára ismerősöm szépen kicsinosította a 10. emeleti panellakást. A festék szaga még együtt volt érezhető a jellegzetes "baba-illattal" s az érkezésemre készített sütemény meleg leheletével.>
>
Kellemesen beszélgettünk, mikor éles szirénázás zavarta meg az idilli nyugalmat: tűzoltó autó száguldott lenn az utcán. Kinéztünk az erkélyre: onnan fentről messze ellát az ember. Nekem mindenképp újság volt a kivételes panoráma, de vendéglátóm inkább aggodalommal nézet gyorsan körbe, s mivel a látóhatárig füstnek nyoma sem volt, ezért aggódva a házunkat méregette.>
>
Szerencsére ott sem volt a tűznek nyoma, s a tűzoltók is messze jártak már...>
Kérdőn nézhettem rá, mert azonnal magyarázkodásba kezdett:>
- Tudod, hónapokkal ezelőtt a bejáratnál ki volt plakátozva, hogy a társasházunkban sem a szemétledobónál, sem a lépcsőházban sem a folyosókon nem lehet semmit sem tárolni: virágokat, kerékpárokat, babakocsikat kellett eltüntetni, sőt a folyosórészünket biztosító rácsról is le kellett szerelni a zárat, mert különben - jó magyar szokás szerint - elképesztően megbüntetnek! Félre ne érts - folytatta - belátom a prevenció jelentőségét, fontosságát, de valamit nem értek, s erre eddig senki sem adott elfogadható választ, pedig a közös képviselőnek is felvetettem már.>
>
Ha már ennyire vigyáznak az életünkre, akkor miért van az, hogy a tetőre a kijárat le van zárva? Illetve: legyen lezárva - ne kóvályoghasson arra senki - de minden emeleti lakónak legyen kulcsa hozzá, mert az is egy menekülési útvonal - mint ez legutóbb Pesten két alkalommal is kiderült: az emberek a paneltüzek esetén a tetőre menekültek. Ezzel szemben nálunk - gyere nézd meg - nem elég hogy a feljáratot rács és lakat zárja el, de még a rács tetejét vízszintesen is berácsozták - akár egy börtönben - s ezzel gyakorlatilag a számunkra létező egyetlen egy menekülési útvonalat tették használhatatlanná! Hiába kértem, könyörögtem a közös képviselőnek hogy egy kulcs feltétlen kell, azzal érvelt, hogy nem adhatja oda, mert jönnének az öngyilkosok. - Hát ha be van zárva, akkor nem tudják magukat innen meg-öngyilkolni, és mi sem fogjuk ezt a kulcsot erre használni, mert ha ilyen problémánk lenne, akkor kilépnénk a konyhaablakon... Aztán azt is mondta a közös képviselő, hogy azért sem lehet kulcsot adni, mert a tető nem arra készült, a sétálás ártana neki!!! Meg ha tűz van, akkor úgyis jönnek a tűzoltók, és kimenekítenek... - ha addig meg nem sülünk, vagy meg nem fulladunk. Egyszerűen nem értem, hogy a tűzoltóság akkor amikor ilyen erőkkel demonstrálta a menekülő-útvonalak szabadon-hagyását, akkor ezt a legkézenfekvőbb megoldást miért nem kérik számon a basáskodó közös képviselőktől; kinek a lelkén szárad az életünk, amikor a rácsnál tovább nem tudunk menni, s pár méterre a szabad levegőtől kínok közt fullad meg, sül meg a családom? Nekünk ez lenne az utolsó esélyünk ha baj van!>
#5 mamóka 2012-04-05 15:33
Szörnyen elkeserített az, hogy kb. 24 éve gondozott virágomat ki kellene dobni, vagy vállalni a kiróható büntetéseket. Felháborodásom nagy, a következő kormányrendelet esetleg már a fiókban tartható bugyik számát is meghatározza?
#4 leszerelt 2012-03-24 03:28
Idézet - Etana70:
...Mindenféle butaságot összehordtak ezzel kapcsolatban is (pl Győrffy nagydoktor...László Gy. ..)


Lásd pl.: Botos László: A tudományba bujtatott hazaárulás magyarmegmaradasert.hu/kiletunk/a-mag-nepe/igaz-tortenelmunk/item/2742
#3 Etana70 2012-03-23 09:24
Aasról van szó, hogy Paál Zoltán könyvéből megkellene ismerni a magyarok őstörténelmét. Ma azt sem sokan ismerik: ki a magyar? Mindenféle butaságot összehordtak ezzel kapcsolatban is (pl Győrffy nagydoktor...László Gy. ..)
A kérdést nem lehet megkerűlni vagy a magyarőstörténet továbbra sem lesz ismert. legfeljebb vitatott...mert vitaják, éjjel és nappal..
#2 Ithaka 2012-03-21 23:15
ÉDESANYÁK, ÉDESAPÁK !!!
Ittvan a husvét hete egy párnap mulva : Kérlek benneteket a zsidók bigott vallásuk megint hány tizéven aluli leánygyermek életét veszik el a vérükért, mert azzal kenik be az ajtajuk félfáját, hogy a sátán elriadjon onnan, olvassátok el ( A TISZAESZLÁRI BÜNPER cim. bary József magyar királyi föügyész emlékiratát 1882-évböl) akkor megtudjátok, hogy kikkel áltok szemben. Orbánt is a magyarnép ellen tudták állitani, mivel, hogy ösem tagadta meg a származását. :cry:
#1 Ithaka 2012-03-21 22:32
Tisztelt méltósági nagy urunk! Ezek a rendeletek csak is azért születtek, mert ezt a Magyarországot ha törik - ha szakad mindenféleképpen kikell irtani errök az ösi földröl, mert nagyon kell a zsidóságnak akik soha nem tudta harcal véráldozattal hazát teremteni maguknak, mert csak a pénz a más nemzetek zsirján szeretett meggazdagodni. A kéményseprök válalkozásukra visszatérve, évi egyszer söprik esetleg a kéményeket mert ennyirök szól a rendelet , de azt is julius, augusztusban, mert a vezérigazgató úr másik válalkozó dolgozójával szedeti be a törvényben meghatározott kéményseprö dijat, nehogy ö is fizessen a kölcsönvett ember után TB-járulékot. Én vidéki ember vagyok van gázom, de több éve nem használom, fáva fütök mert nincs höértéke a gáznak és piszok drága, nem gondolják a zsidók, hogy ugyan aztkapják vissza ök is amit más nemzetekkel csinálnak, olvassák csak el a szent bibliát amit szintén a zsidók adtak ki, itt-ott kifinomitva az ök javukra, mert a KUMRAI-tekercs nem teljesen igyvan megirva, és elég sokhelyen ellentmondásos a próféciai versek, hijába a nagytudományuk nem tudtak soha nyomatékosan hazudni, össze zavarták magukat mert azsem iga 8) amit nyájasan a szemetekben vigyorogva kérdeznek, a zsidóság ezért fog kiveszni mert a nagyhatalmu ISTENÜNK hamarosan megszabadit töllük, EZERÉVIR-békében élhetnek a keresztény nemzetek. Orbán miniszterünk az ördögnek kelletvolna akkor elvinni amikor megszületett mert a kétlaki életét most nem jácszhatná . Ébredjetek ti szegégyhonfitársaim vegyétek észre, hogy az idöt huzza a zsidók parancsár . 8)

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások