20220815
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2021 május 21, péntek

Karikó Katalin eltitkolt múltja

Szerző: Kuruc.info

Karikó Katalin megkönnyíthetné többek gondját, ha segítene tisztázni életrajzának még nem ismert fejezetét. Másokkal együtt mi is szeretnénk továbbra is tisztelettel és megbecsüléssel felnézni rá. 

Szakértői nyomok Karikó Katalin ("Lengyel Zsolt" titkos megbízott?) állítólagos állambiztonsági múltjában

Arra kérjük Karikó Katalint, hogy - a legnagyobb tisztelettel tudományos munkásságának eredményei iránt - olvassa el egy állambiztonsági szakértő megállapításait állítólagos múltbeli érintettségéről, és tisztázó szándékkal válaszoljon rájuk.

karikokatalin1

Karikó Katalin 1978-as munkahelyi igazolványa

Bálint László volt kémelhárító alezredes, történeti kutató, egykor parlamenti szakértő a következőket írja 2017-ben megjelent „A hálózati nyilvántartás szereplői. Az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében, 1945 - 1990” című könyvének 112. oldalán:

karikokatalin2

Bálint László könyvének (2017) borítója

KARIKÓ KATALIN (Szolnok, 1955. 01. 17. Goóz Zsuzsanna) A 6-os karton adatai: 1978-ban foglalkozása tudományos segédmunkatárs. Munkahelye az MTA Szegedi Biológiai Központ. Ideiglenes lakhelye ekkor Szeged, Budapesti körút 26. Iskolai végzettsége egyetem. Pártállása pártonkívüli KISZ tag. Állampolgársága és nemzetisége magyar. Beszervezését 1978. 10. 31.-én hajtotta végre Salgó László r. hdgy. a BM Cs. M.-i RFK ÁB III/II (kémelhárító) Oszt. beosztottja, titkos megbízott minősítéssel, hazafias alapon, „Lengyel Zsolt” fedőnéven. Foglalkoztatási vonala kémelhárítás. Nyilvántartásba vételének dátuma 1978. 11. 02. Dossziészáma olvashatatlan a kartonon. Első kapcsolattartója a beszervezője. A kartonon sem a hálózatból való kizárásnak, sem a dossziéi irattárba helyezésének nincs nyoma, amiből arra lehet következtetni, hogy 1990-ig foglalkoztatták. Egyéb adatok: Egy dokumentumból az derül ki, hogy 1985-től pihentetve volt. (Forrás: ÁBTL 1.11.10.) (Kiemelések a szerzőtől.)

karikokatalin3

A könyv 112. oldalán szócikk Karikó Katalinról - nem akarunk mi ünneprontók lenni, de ezt azért tisztázni kellene

Bálint László 2016-ban megjelent „A 6-os karton az ügynökkártya aduásza?” című munkájának 124. oldalán XX. 7. pont alatt már megemlítette, hogy: „Lengyel Zsolt” fedőnevű titkos megbízott a valóságban nő volt, utóneve Katalin.

Bálint László másik könyve (2016)

„Lengyel Zsolt fedőnevű titkos megbízott a valóságban nő volt, utóneve Katalin”

karikokatalin4

Bálint László másik könyve (2016)

karikokatalin5

„Lengyel Zsolt fedőnevű titkos megbízott a valóságban nő volt, utóneve Katalin”

[Bálint László (1940, Kistelek) ny. kémelhárító alezredes, 1969-től a BRFK állambiztonsági állományában (III/II-A) szolgált, majd 1986-tól a BM III/II. Csoportfőnökségen, (III/II-4-A), 1990 és 1995 között pedig a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, onnan vonult nyugdíjba. Több állambiztonsági szakkönyv szerzője, elsősorban Szeged és Csongrád megye állambiztonsági múltját dolgozta fel.

karikokatalin6

Bálint László ny. alezredes

karikokatalin7

Salgó László r. vezérőrnagy

Salgó László (1951, Hódmezővásárhely – 2019), 1974-ben a BM III. Főcsoportfőnökség munkatársa, 1977-től a Csongrád megyei RFK operatív tisztje, 1989 – 1997 között Csongrád megye rendőrfőkapitánya, 1997-től 2001-ig a hágai magyar nagykövetség belügyi attaséja, 2001-2002 között Tolna megye rendőrfőkapitánya, 2002-től 2004-ig országos rendőrfőkapitány, 2005-től az Europol szakmai aligazgatója.] Olvasóink jól tudják az átmentett és elhallgatott állambiztonsági múltat feltáró tanulmányaink közléséből, hogy az állambiztonsági nyilvántartó karton önmagában kevés annak megállapításához, hogy valaki állambiztonsági hálózati személyként titkos együttműködést folytatott az állambiztonsági szervekkel. A máig hatályos 2003. évi III. tv. 1.§ (5) pontja szerint az ügynök fogalmának meghatározása vagylagos: vagy beszervezési nyilatkozatot írt alá, vagy titokban fedéssel és fedőnévvel jelentést adott, vagy ilyen tevékenységért valamilyen előnyben részesült. Szerkesztőségünk nem nyomoz, a kutatás történészek, levéltárosok dolga az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, ahol Bálint László már járt, ezért utalhatott megjelölt forráshelyére: ÁBTL 1.11.10. Úgy tűnik, a további válaszokra még várni kell. Karikó Katalin megkönnyíthetné többek gondját, ha segítene tisztázni életrajzának még nem ismert fejezetét. Másokkal együtt mi is szeretnénk továbbra is tisztelettel és megbecsüléssel felnézni rá.

Forrás :Kuruc.info
Beküldte: Antal Miklós

Megnyitva 2003 alkalommal

Hozzászólás   

#4 Karikó, Nobel -díj , avagy világ titkosszolgálatainak játszámái.R Zoltán 2021-05-25 21:11
Giorgio Mondino és Fóris Eszter

www.youtube.com/watch?v=wkDGvpNT9vY
#3 Karikó Katalin édesapja és az 1956-os forradalomR Zoltán 2021-05-24 10:38
A történet, amely Karikó Katalin édesapjának meghurcolása mögött áll. 1956 egy vidéki helyszíne, amelyen hamarosan sajnos a kádári pufajkások játszották a főszerepet. Kisújszállás a forradalom és a megtorlás idején.

huszarvagasblog.hu/.../

Idézek a cikk befejező részéből:

...."Így indult az a megtorlás, melynek során Karikó János hentest, a Forradalmi Bizottság tagját, nemzetőrt elítélték és évekre ellehetetlenítették. Kisújszállás példája egy a forradalomban 100 százalékosan a forradalom eszméiért kiálló települések közül. A forradalomban részt vevők bátrak voltak, a legbátrabbak, akik egzisztenciájukat, életüket kockáztatták a magyar szabadságért."
#2 VéleményPlósz Sándor 2021-05-23 12:55
Kutakodni egy frissen végzett kutató-gyakornok életében vitézi feladat. Azután kirúgták, elűzték, de erről nem szól a kutakodó.
Kíváncsi vagyok mikor kutakodnak a módszerváltás gazemberei után, ki rendezte teljhatalmú AB ügyét, kik voltak azok az arisztokraták akik a nyugati rokonaikkal és egyebekkel összebújva soha nem kérték az egykori tulajdonaikat, vagyis együtt vadásztak a kommcsikkal.
Nagy vitézi tettnek tartom a kutakodást Karikó Katalin gyakornok után. Éljenek a laposföld-hívők, vírustagadók!
#1 Egyik olvasónk megjegyzéseR Zoltán 2021-05-22 19:24
Megismerszik a zömmel jellemző jellem s előbb - utóbb mindig elválik a kaka a májától!

Karikó Katalinnal Drew Weissman együtt fejlesztette ki ki az immunrendszerünket becsapó szintetikus mRNS oltást, amelyben lecserélte Drew Weismann a fajspecifikus cukor molekulákat a minden élőlényben teljesen egyformán jelenlévő 4 betűs kódot biztosító nukleotidokon, pontosabban az U nukleotidon. Ezáltal az immunrendszerünket becsapta Weismann, és így bejuthat az idegen mRNS a szervezetünkbe, nem tudja elhárítani az idegen génprogram bejutását a sejtünk.

www.youtube.com/watch?v=EAxGl52aXAM

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások