20240424
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2022 március 06, vasárnap

Riport két kárpátaljai ismerősömmel

Szerző: Vágó Csaba

2022.03.03. Csak hogy mindenki képben legyen az aktuális helyzettel és a kilátásokkal. Spontán itthoni összefogással itthon tömegével ajánlottak fel szállást, ingyen fuvart Pestre, élelmiszert, ruhát, stb. a rászoruló menekülteknek. De mitől is menekülnek, és mit tudunk róluk?

A hírekben ezerszámra szólalnak meg politikusok, politikai elemzők, közgazdászok, államfők a világ minden részéről. És mindenki a saját szája íze szerint közli a média felé, ami nem párt-független. Minden hír úgy lát napvilágot, ahogy az érdekek diktálják. De nem látok riportokat az ott élő magyarokkal.

Én ma felhívtam és megkérdeztem két beregszászi és ungvári ismerőst, hogy a kárpátaljai magyaroknak mi a véleményük Putyinról. Azt a választ kaptam, hogy itt az anyaországban imádkozzunk azért, hogy Putyin győzzön!

Ukrajnában nacionalista alapokon gyakorlatilag egy terrorista kormány működik. E fölött szemet hunyt az Unió az USA és az ENSZ. Donbaszban évek óta gyilkolják az oroszokat és ellehetetlenítik az életüket. A kisebbséget semmibe nézik. Lásd ukrán nyelvtörvény. Gyakorlatilag az emberi jogokat teljesen aláásva működik egy ország Európában, akik legálisan irtják a saját kisebbségüket. Mindezt úgy, hogy Amerika, a demokrácia hazája pontosan tudja ezt.

A magyarokat ugyanúgy üldözik, mint az oroszokat. Sokan elvándoroltak, de még mindig 200 ezer magyar honfitársunk ott él. Az ukrán kormánynak volt nyolc éve békés úton rendezni a kisebbségek kérdését. Ez nem sikerült. Putyinnál betelt a pohár. Ő kiáll a saját népe mellett, függetlenül attól, hogy a határ melyik oldalán laknak. Neki olyanok a donbaszi oroszok, mint nekünk az erdélyi székelyek. Annyi különbséggel, hogy ő ki is áll mellettük. Így most a kárpátaljai magyarok csak Putyinban bízhatnak. Sajnos az anyaországi politikusoktól nincs mit várni. Rendkívül nagy népszerűségnek örvend Putyin. Ha ne adja isten, Putyin elbukik, akkor az agresszív ukrán kormány végleg leradírozza a térképről a kisebbségeket.

Ezért bíznak abban, hogy nyerni fog. Ukrajnának nem kellenek a magyarok. Itt a csonka országban sajnos megint nem kellenek. Ugyanaz a helyzet, mint Romániában. A román azt mondja a székelyre, hogy bozgor. Az itthoni magyar pedig azt mondja a székelyre, hogy román. Így az elszakított magyarok magukra lettek hagyva mindenütt. Szomorú, de a kárpátaljaiak már egy idegen hatalomtól várják a megváltást. Ez pedig Putyin. Ők nem az oroszoktól félnek és nem attól, hogy lebombázzák Ungvárt, vagy Munkácsot. Ők a saját kormányuktól félnek és a kényszersorozásoktól. Magyar ember ne legyen golyófogó. Ezt már láthattuk a délszláv háború idején. A szerbek a magyarokat sorozták be először ugyanúgy, mint a horvátok. Így magyar lőtte a magyart. Most a kárpátaljai magyarok egy olyan háborúnak lehetnek részesei, amihez semmi közük. Miért harcoljanak ők egy elnyomó ukrán kormány mellett, ha őket is elnyomják? Ezért már semmiben nem tudnak bízni, csak Putyin gyors győzelmében.

Jelenleg a nemzetközi és az itthoni média terrorista agresszorként tekint rá, mert kiáll a saját elnyomott népe ellen és szembe megy Amerikával. A NATO most várakozó állásponton van, mert Ukrajna nem NATO tag. De ne felejtsük el, hogy Oroszország mellé állt Kína és Irán. 

karpataljariport 1

Oroszország egyedül bedarálná a NATO- t. De Kínával és Iránnal együtt elsöpörné Amerikát is. Így most feladta a leckét a világnak. Most mindenki kivár, úgy, hogy közben nemzetközi szankciókkal fenyegetik az oroszokat. De Kínát sem jó felbőszíteni, mert annak hihetetlen gazdasági vonzata lenne. Most úgy adtak az oroszoknak sakkot, hogy igazából az oroszok adták a mattot. Jelenleg a NATO jobban fél, mint az oroszok. Amerikának kár beleszólnia. Ő mindig akkor jelenik meg, ha gazdaságilag érdekelt benne. Lásd Kuvait, Irak, Afganisztán, vagy annak idején Vietnam vagy Korea. Most Ukrajnát kell megvédeniük. Amerika már most elvérzett. De hagyjuk a nagyhatalmakat! Most a magyarjaink fontosabbak. Jelenleg 200 ezer magyar érdekét kell okosan képviselni. Ha nyalunk a NATO-nak és az Unio-nak, azzal 200 ezer magyar életét kockáztatjuk. Ha szembe megyünk Ukrajnával, azzal hadat üzenünk az Uniónak. Most a legnehezebb a döntés. Itt egyetlen jó döntés van, ha semlegesek maradunk.

karpataljariport 2

Amennyiben Putyin nyerni fog, úgy felvetődött, hogy mi lesz Ukrajna sorsa. Mert akárhogy is nézzük, ez egy mesterségesen összehozott bábállam. Úgy földrajzilag, mint a népességét nézve, bebizonyosodott, hogy életképtelen. Mint mindegyik összetákolt ország. Jugoszlávia széthullott. Csehszlovákia széthullott. Szovjetunió széthullott. Most Ukrajna a soron. Putyin elkottyintotta, hogy Ukrajnának semmilyen követelése nem lehet Kárpátalját illetően. Az oroszok visszavennék, ami az övék, a lengyelek szintén és nekünk járna Kárpátalja. Putyin nem tart rá igényt. Ebben bíznak a kinti magyarok.

Ott egyöntetűen szeretnének Magyarországhoz tartozni. A visszacsatolás lehetősége most ott van. Talán nem adódik ilyen lehetőség az életben. Antal József kormánya egyszer már elszalasztotta. Ha hinni lehet a mendemondáknak, akkor Kádár János Erdélyt szintén elszalasztotta. Az Antal kormány konkrétan lemondott Kárpátaljáról. 

Akkor a média azt harsogta, hogy ha visszakapnánk Kárpátalját, akkor 10 évig zsíros kenyeret kellene ennünk. A pénztárcával próbáltak manipulálni. De ha megnézzük a széthullott államok utódait, akkor nem biztos, hogy igaz ez a zsíros kenyér történet. Csehországban nem zsíros kenyeret esznek. Mint ahogy Szlovéniában sem, vagy Horvátországban sem. De még Szlovákiában sem zsíros kenyeret esznek. Sőt! Még Szerbiában is jut hús az asztalra. Ezek mind széthullott országok, akik talpra álltak.

Ha nemzeti lenne a kormányunk, akkor nekünk sem kell zsíros kenyérben gondolkoznunk.

Kárpátalján most 200 ezer magyar várja a sorsát. Ők minket választanának. De a kormányunk felvállalná e őket? És itt dőlne el, hogy valójában mennyire nemzeti. Mi a fontosabb? 200 ezer kárpátaljai magyar lelki öröme, hogy Munkácson ne kelljen szégyellni a magyar szót vagy a párt és az UNIO a fontosabb? És lehet, hogy a lehetőség pár héten belül ott lesz a döntésre.

Akkor hova fogunk állni? Brüsszel érdekeit, vagy Kárpátalja érdekeit fogjuk nézni? Ezt nem én kérdeztem, hanem a beregszászi barátom. Itt egyetlen jó döntés van, ha semlegesek maradunk. Bemutatja az ukránok szenvedését, a lángoló épületeket, a menekülőket. Minden életért kár. Akár orosz, akár ukrán, akár magyar. De ennek nem kellett volna így történnie. Most a végkifejletet látjuk a hírekben. Csak a sok éves előzményt nem mutatják. Amit most látunk, az a következmény.

A fehérterror sem úgy kezdődött, hogy egyszer csak jött a semmiből. Megelőzte azt egy tanácsköztársaság. Most az egész facebook és a világ ukrán zászlóba öltözött. És az elmúlt évek? Akkor miért nem lobogtak mindenütt az orosz és a magyar zászlók? Most minden ötödik ismerősöm ukrán színekbe öltözött. Egy olyan ország mellé álltak, ahol sárba tiporják az emberi jogokat. És ez által Amerika mellett teszik le a voksot.

Lobogjon a magyar zászló! Álljunk ki a kárpátaljai magyarokért! Ne csak Putyinban kelljen bízniuk! Ha Putyin elbukik, akkor 200 ezer magyar is vele bukik. Így most Putyin az egyetlen remény, bármit is kommunikáljon a média, vagy a politikusaink. Ne a 3 diplomás közgazdász politológussal készítsenek riportot és ne az mondja meg a Rózsadombról, hogy mi a jó a kinti magyaroknak! Tessék kimenni Husztra, Szolyvára, Ungvárra, Rahoncára, Ungludasra! Itt az idő megkérdezni az érintetteket! Kevesen vállalják fel, hogy Putyin politikájával egyetértenek-e ha 200 ezer kárpátaljai felvállalja az elnyomásban, akkor én leszek a kétszázezer egyedik. Hajrá Putyin!

Vágó Csaba

Beküldte: Vajda Miklós
A kiemelések és a külalak Zolitól

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások