20231205
Last updateSze, 01 nov. 2023 2pm

rovas logo

2018 június 13, szerda

CONIFA: Kárpátalja világbajnok!

Szerző: Dajka Balázs és mások

A CONIFA, vagyis az Államok Nélküli Népek Labdarúgó Szövetsége által szervezett világbajnokság az idén Londonban került sorra.

A név önmagáért beszél, a tornán olyan nemzetek, kisebbségek indulhattak, amelyeket nem ismernek el önálló államként, így a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek sem lehetnek tagjai.

CONIFA

 A 16 csapatos mezőnyben Kárpátalja és Székelyföld mellett ott találhattuk Abháziát, Kabiliát, Észak-Ciprust, Padániát vagy éppen Tibetet. A két magyar csapat bejutott a legjobb négy közé, ahol egymás ellen játszottak, és Kárpátalja 4-2-vel jutott a döntőbe.

Ahol Észak-Ciprus volt az ellenfele, és a szervezők megadták a módját, mert a finálét az angolok korábbi FIFA-bírója, Mark Clattenburg vezette.

A két csapat a csoportkörben 1-1-re végzett egymással, most viszont nem született gól, így a büntetőpárbaj döntött. A kárpátaljaiak kapusa, Fejér Béla két büntetőt is hárított, de a társai közül ketten is rontottak, így odalett az előny.

Aztán az utolsó párban Halil Turan lövését is kitolta Fejér, így kezdődhetett az ünneplés, Kárpátalja lett a világbajnok!

A győztes csapat edzője az a Sándor István, aki korábban dolgozott a magyar élvonalban, és akinek két fia, György, valamint István is szerepelt a vébén.

A magyar keret egyetlen élvonalbeli játékosa a balmazújvárosi Vajda Sándor volt, aki 32 meccsen 4 gólig jutott a végül az NB I-től búcsúzó csapatban.

Székelyföld csapata is eljutott a büntetőpárbajig a bronzmeccsen, de az észak-olaszországi Padánia játékosai pontosabban céloztak, így ők zártak harmadikként.

A székelyföldi válogatott a kisdöntőben tizenegyesrúgások után 5–4-es vereséget szenvedett. Az nso.hu tudósítása szerint Székely részről Csizmadia Csaba, Csűrös Attila, Hodgyai László és Györgyi Arthur is betalált, ám miután Somogyi kivédett egy olasz tizenegyest, Szőcs László a világbajnoki dobogó harmadik fokára lőhette volna Székelyföldet. Székelyföld negyedik lett a CONIFA labdarúgó-világbajnokságon, ám így is kvalifikálta magát a jövő évi, nizzai Európa-bajnokságra.

2014 óta rendezik meg a FIFA által nem elismert labdarúgó-szövetségek világbajnokságát.

Készült a következő források alapján:
focivb2018.24.hu
KISZó
maszol.ro

Megnyitva 1887 alkalommal

Hozzászólás   

#1 Terrorizmussal vádolják a győztes csapatotR Zoltán 2018-06-29 12:30
Terrorizmus miatt eljárás indulhat a vébégyőztes kárpátaljai fociválogatott ellen

Az állammal nem rendelkező népek labdarúgó-világbajnokságát Kárpátalja csapata nyerte, a másik magyar válogatott, Székelyföld a negyedik lett.
Kárpátalja győzelme Ukrajnában nem aratott osztatlan sikert, az ukrán sportminiszter, Ihor Zhdanov eljárást kezdeményez a kárpátaljai válogatott játékosai ellen.

Felszólítom az ukrán biztonsági szolgálatot, hogy megfelelően reagáljon egy ilyen nyílt sportolói szeparatizmusra. Ki kell hallgatni a csapat játékosait, valamint meg kell vizsgálni a »kárpátiak« megbízott szervezőinek a cselekedeteit Ukrajna területi integritásának megsértése miatt, valamint megvizsgálni, hogy köthetőek-e terrorista, valamint szeparatista csoportokhoz"

– írta a miniszter a Facebookon.
A tornát szervező CONIFA-t (az Állam Nélküli Népek Labdarúgó-szövetségét) már értesítette is a vizsgálatról az Ukrán Labdarúgó-szövetség írja a csakfoci.hu.
Érdekesség, hogy az ukrán szövetség eltiltaná a csapat összes játékosát az amatőr és a profi focitól is Ukrajnán belül. Igaz, a válogatott egyik tagja sem focizott Ukrajnában, zömük Magyarországon játszik. A CONIFA közleményében kiállt a kárpátaljai válogatott mellett.

www.magyarellenesseg.com/

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások