20220705
Last updateK, 24 máj. 2022 4pm

rovas logo

2022 február 24, csütörtök

A kárpátaljai magyarság is népszavazást akar

Szerző: U. Z..

A kárpátaljai magyarság Magyarországhoz szeretne csatlakozni, népszavazást akarnak

A kárpátaljai magyarság Magyarországhoz szeretne csatlakozni, népszavazást akarnak

Az Ukrajna területén élő magyarok kiválnának az országból és csatlakoznának Magyarországhoz. Ezzel egy időben Budapest katonákat rendelt az ukrán határhoz – írja a News-Front portál.

Oroszország különleges donbászi hadműveletének hátterében a beregszászi járásban élő magyarok úgy döntöttek, szervezőbizottságokat hoznak létre a Magyarországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás megtartására. A régió lakói elérkezettnek látják a pillanatot az Ukrajnától való sikeres elszakadáshoz.

Kárpátalja összlakosságának mindössze 8 százaléka „valódi” ukrán. A kárpátaljai ruszinok nem ukránok.  A ruszin nép többsége mindig is a magyar szentistváni gondolat hordozója volt, az utóbbi években őket is erősen fenyegeti az asszimiláció, ahogy a kárpátaljai magyarságot is, „hála” az erőszakos ukránosításnak.


További fontos hírek Kárpátaljáról: 

"Tizenhat éves kortól vitték el a fiatal fiúkat" - egy kárpátaljai magyar a háborúról

Kitti kissé csalódott a magyar kormányban...

Telefonos interjút készítettünk a kárpátaljai Batáron élő fiatal magyar édesanyával, Hauptman Kittivel, aki lapunknak elmesélte, van egy kétéves kislányuk a férjével, aki viszont jelenleg Magyarországon tartózkodik, mivel itt dolgozik, így ők teljesen magukra vannak utalva. 

"Nagyon meg vagyunk rémülve, mivel az emberek megrohamozták a benzinkutakat, határátkelőket és boltokat, ahol hisztérikus vásárlásba kezdtek"

Kitti elmondta, személy szerint számukra most az jelenti a legnagyobb bajt, hogy nem adhatja be a kisgyermeke útlevelét a Magyarországon dolgozó férje meghatalmazása nélkül. A magyar útlevél igényléséről elmondta, nagyon hosszú folyamat lenne, mire megkapnák.

Elmondása szerint hiába volt ma a konzulátuson, semmit nem tudtak segíteni neki a férje nélkül, viszont ha őt hazahívja, akkor Ukrajnába érve őt valószínűleg azonnal behívják katonai szolgálatra. Ezt viszont nem meri kockáztatni, így most egyelőre szülőfalujában, a Tiszabecsi határátkelőtől 30 kilométerre lévő Batáron ragadt a picivel.

Kitti felhívta arra a figyelmet, hogy korántsem egyedi esetről van szó, rengeteg családban nincs még útlevele a kisgyerekeknek, így az anyukák ott ragadnak gyermekükkel.

Úgy tudja, a magyar határon, magyar honosítással, magyar papírokkal átengednek, az ukrán határon azonban nem engedik ki őket. 

Elmondta, egyre rosszabb a helyzet, nagyon félnek, nem tudja, kire hallgassanak, miközben egyre közelebb jönnek az oroszok, Munkácstól 100 kilométerre nemrég újabb robbanások történtek.

Az édesanya elmesélte, tudták, hogy háború lesz, és azzal is tisztában voltak, hogy nem várhatnak segítséget más államoktól, mivel ebbe senki nem akar belekeveredni.

Azt is tudják, Putyin milyen fegyverekkel van ellátva, illetve hogy az orosz katonákhoz képest Ukrajna milyen hadsereggel rendelkezik.

Kitti arról is beszélt, hogy ma sikeresen kiutazott a 9 és 16 éves húga Magyarországra a harmadik húgához, aki már három éve él a párjával hazánkban.

"Nagyon szeretnénk mi is kijutni innen, mert nagyon féltem a gyermeken életét, és tudom, hogy bizonyára nemsokára itt is látszatja lesz annak, hogy háború van"

- fogalmazott a Beregszászi járásban található községben élő fiatal nő. Mint kifejtette, a bombázástól annyira nem tartanak, mivel Magyarország közelében élnek, és úgy gondolja, ezt lehet figyelembe fogja venni az orosz elnök.

Attól ugyanakkor már fél, hogy meg fogják rohamozni őket a "fenti ukránok", mivel ők nem ukránok, hanem kárpátaljai magyarok, így szerinte sokszor azt sem tudják, ők pontosan kicsodák. 

"Amikor háborús helyzet van, akkor ukránok vagyunk és elviszik a gyermekeinket, férjeinket és édesapáinkat harcolni egy olyan országért, amiben mi nem vagyunk elismerve állampolgárként, ezért nem szándékozunk sem Ukrajnáért, sem az oroszok ellen harcolni, hanem inkább elmennénk, hogy túlélje a családunk" 

- mondta a Batáron élő nő.

Kifejtette, a mai nap folyamán több katonai konvoj és rendőri kíséret járt a Nagyszőlősi járásban lévő falvakban, és a házakból szedték össze a katonaköteles embereket, sőt most már nem 18 éves kortól, hanem 16 éves kortól vitték el a fiatal fiúkat, akik azt sem tudják, hogyan működnek a fegyverek.

Kárpátalján élő magyarként Kitti kissé csalódott a magyar kormányban, mivel bíztak valamilyen szintű "védelemben", ugyanakkor az agresszív orosz nyomulás miatt megérti, hogy Orbán Viktor kormánya nem akar belekeveredni a fegyveres konfliktusba, nehogy kirobbanjon egy újabb világháború.

Forrás: Alfahír

A kiemelések és külalak Zolitól

Megnyitva 632 alkalommal

Hozzászólás   

#1 Ukrajna te drága! Azoknak: - akik most elkezdtek siránkozni Ukrajna miatt...BuVár 2022-02-26 20:27
- Azoknak: - akik most elkezdtek siránkozni Ukrajna miatt
- akik most kiteszik az ukrán zászlós profilképüket...
- akik tüntetést szerveznek az Orosz nagykövetség elé...
Hol voltatok az elmúlt nyolc évben?
Nem sajnáltátok Donbass és Luhanszk lakosságát?
Nem hallottatok a népirtásról?
Nem hallottatok az ukrán nyelv törvényről?
Nem tiltakoztatok, amikor a Krímben elzárták (az egyébként orosz
területről jövő) vizet?
Nem tudjátok hogy az ukránok betiltották az orosz és a magyar nyelv használatát?
Nem tudjátok, hogy Ukrajna szerint a kárpátaljai magyarok és a keleti
részén lakó oroszok nem minősülnek őslakosnak?
Nem hallottatok az odesszai szakszervezetek székházában bent égett
emberekről...?
Nem hallottatok azokról, akik kiugráltak a székház ablakán és túlélték
- ott verték agyon őket?
És azt tudtad, hogy oda voltak készítve a molotov koktélok és az
épületre rá lettek szorítva a civilek...?
Nem tudtad, hogy soha nem volt emiatt felelőségre vonás?
Emlékezetünk szerint a Szakszervezetek Házában a tűz 2014. május 2-án
történt, amikor nacionalisták az Euromaidan ellenfeleit űzték be az
épületbe. 42 ember halt meg.... - Nem hallottál róla????
Arról tudsz, hogy Donbaszra ráengedték a börtönből kiszabadított bűnözőket?
Hogy a börtönök előtt ott álltak a fegyverrel megrakott teherautók...?
Hogy három nap maga volt a pokol?
Esetleg az ukrán fasiszták fenyegetéséről hallottál? Hogy Kárpátalját kiirtják?
Hogy felrobbantják az ukrajnai atomerőműveket?
Hallottál a Minszki egyezményről?
Arról hallottál, hogy az Egyesült Államok irányítása alatt álló -
Ukrajnában lévő - biológiai laboratóriumokból 16 Oroszországgal
határos?
(Forrás: (...)

www.youtube.com/watch?v=tKQ2QqrX5YY

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások