20240713
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2022 február 24, csütörtök

A cél Ukrajna demilitarizálása

Szerző: Szőke Mária

Oroszország megtámadta Ukrajnát: Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében – A cél Ukrajna demilitarizálása: Úgy tűnik, hogy ez a támadás bizonyos katonai objektumokat céloz meg

 

A katonai művelet célja a helyi lakosság védelme...

A csütörtök hajnali televíziós beszédében az orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és “nácimentesítésére”. Fontosnak nevezte, hogy a mai Ukrajna területén élő minden nép élhessen az önrendelkezés jogával.

Putyin a katonai művelet célját a helyi lakosság védelmében nevezte meg, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és “népirtást” szenvedett el a “kijevi rezsimtől”.

Putyin a következőket mondta:

– A művelet célja az emberek védelme.
– A fegyvert letevő ukrán katonák visszatérhetnek családjukhoz.
– A cél Ukrajna demilitarizálása.

Oroszország a kulcsfontosságú ukrán repülőtereket vette célba keletre, hogy taktikai rakétákkal határolja Kijevet, és most a légi közlekedésről számol be.

Sok olyan város, ahol élő kamerák dolgoznak, nyugodtnak tűnik, és nem látja a bombázásokat vagy a pánikot a járművezetőkben az egész városban.

Úgy tűnik, hogy ez a támadás bizonyos katonai területeket céloz meg.
Putyin: “Bárkinek, aki fontolóra venné a kívülről történő beavatkozást súlyos következményekkel kell szembenéznie, mint ami történt eddig bármikor.”

Kilátásba helyezte mindazok bíróság elé állítását, akik véres bűncselekményeket követtek el a békés lakosok, köztük orosz állampolgárok ellen. Az orosz elnök fegyverletételre és hazatérésre szólította fel az ukrán fegyveres erők tagjait. Az esetleges vérontásért az “ukrán rezsimet” tette felelőssé. Kijelentette, hogy Oroszország haladéktalanul válaszolni fog, ha valaki kívülről beavatkozik az ukrajnai helyzetbe.

Leszögezte: Oroszország nem fogja megengedni, hogy Ukrajnának atomfegyvere legyen. A katonai művelet jogi alapjául Putyin szerint a Moszkva által kétfőn elismert délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok segélykérelme, a velük megkötött barátsági és együttműködési szerződés, a katonai erő alkalmazására való orosz szenátusi felhatalmazás és az ENSZ-alapokmány 7. fejezetének 51. cikke szolgál. “A mai események nem azzal állnak összefüggésben, hogy meg szándékozzuk sérteni Ukrajna és az ukrán nép érdekeit, hanem azzal, hogy megvédjük magát Oroszországot azoktól, akik túszul ejtették Ukrajnát és megpróbálják felhasználni országunk és népe ellen” – mondta Putyin

Az orosz katonai fellépést “önvédelemnek” nevezte az Oroszország ellen létrehozott “fenyegetésekkel” és “a jelenleginél is nagyobb csapás ellen”. Megértést és együttműködést kért az orosz lakosságtól. Mint mondta, Oroszország továbbra is az egyik legerősebb nukleáris hatalom, így egyetlen potenciális agresszornak sem lehetnek kétségei afelől, hogy teljes vereséget szenved ellenében. Ismételten veszélyforrásnak nevezte a NATO keleti bővítését és a szövetség katonai infrastruktúrájának közeledését az orosz határok felé. Nehezményezte, hogy a NATO harminc éve elutasítja Oroszország tárgyalási kezdeményezését az egyenlő és oszthatatlan európai biztonság elvéről. Robbanások Kijevben és több ukrán városban

Úgy tűnik, Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen: csütörtökön kora reggel a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, egy erőteljes robbanás a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait. A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől hallottak szemtanúk robbanást, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben.

A NATO-főtitkár elítélte az Ukrajna elleni támadást Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára éles szavakkal ítélte el Oroszország “vakmerő és indokolatlan” támadását Ukrajna ellen, és bejelentette, a szövetségesek összeülnek, hogy levonják a következtetéseket Moszkva “agresszív cselekményeiből”.

“Ismételt figyelmeztetéseink és a diplomáciai párbeszédre intő szüntelen erőfeszítéseink ellenére Oroszország az agresszió útját választotta egy szuverén és független ország ellen” – írta Stoltenberg csütörtök hajnali közleményében. A főtitkár katonai akciójának azonnali leállítására és Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartására szólította fel Oroszországot.

Bejelentette, hogy a NATO-szövetségesek tanácskozást tartanak “Oroszország agresszív tetteinek következményeiről”. “Ukrajna népe mellett állunk ebben a rettenetes időszakban. A NATO mindent meg fog tenni szövetségeseinek védelme érdekében” – fogalmazott a főtitkár.

Zelenszkij az oroszokhoz fordult üzenettel

Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök csütörtökre virradóan az Oroszországi Föderáció állampolgáraihoz fordult videoüzenetében, feltéve nekik a kérdést, hogy akarnak-e háborút, mert – mint mondta – Ukrajna népe békét akar.

“Ukrajna az Önök híreiben és Ukrajna a valóságban két teljesen különböző ország. Azt mondják, hogy utáljuk az orosz kultúrát. Hogyan lehet utálni a kultúrát, bármilyen kultúrát? A szomszédok mindig kulturálisan gazdagítják egymást. Ez azonban nem teszi őket eggyé. Különbözőek vagyunk, de ez nem ok arra, hogy ellenségek legyünk” – hangoztatta Zelenszkij.

Hangsúlyozta, hogy az ukránok maguk akarják meghatározni történelmüket “békésen, nyugodtan és őszintén”. “Hallgassatok meg bennünket! Ukrajna népe békét akar. Az ukrán kormány is, és ezért mindent megtesz, amit tud” – szögezte le az elnök. Kijelentette, hogy csakis Oroszország polgárain múlik, hogy ők akarnak-e háborút vagy sem. Később Zelenszkij egy újabb videoüzenetet tett közé, amelyben – orosz nyelve áttérve – közölte, hogy csütörtökön újfent telefonmegbeszélést kezdeményezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amire nem kapott választ.

Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában

Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában – jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij. A bejelentés előtt ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy Oroszország “szándékosan háborút kezdett” Ukrajna ellen, és egyedül felelős azért, hogy emiatt emberek fognak szenvedni és meghalni. Hozzátette: az Egyesült Államok és szövetségesei elszántak arra, hogy Oroszországot ezért “felelősségre vonják”. Biden helyi idő szerint szerda éjjel közölte, hogy követni fogja a helyzet alakulását a Fehér Házban, és biztonsági csapata tájékoztatja őt a fejleményekről.

Csütörtök reggel a korábbi tervek szerint a hét legfejlettebb ipari ország (G7) vezetőivel a további lépésekről fog tanácskozni.

A szakadárok megtámadtak egy Kijev ellenőrzése alatt álló várost Oroszbarát szakadárok saját közlésük szerint megtámadtak csütörtökre virradóan egy várost, amely Kijev ellenőrzése alatt áll Luhanszk régióban – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Scsasztija ellen az ukrajnai orosz hadművelet megkezdése után indítottak támadást.

Kijevben lakóházakban keletkeztek károk

A csütörtök hajnali orosz légitámadások következtében Kijevben lakóépületekben keletkeztek károk – közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. Személyi sérülésekről egyelőre nem érkezett hír.

Határőrség: a támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Krímből indult Az Ukrajnát ért orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről indult – közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat. A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím félsziget felől. Egész pályás letámadás? A Kárpáthír arról írt, hogy egyes értesülések szerint, miközben Putyin beszélt, nagy robbanások hallatszottak Kijevben, Harkivban és Ukrajna más területein.

Később Kijevből is robbanásokat jelentettek. Neil Hauer újságíró a Twitter-oldalán számolt be róla, hogy három robbanást is hallott Kijev központjában hajnali négy körül, nem sokkal később még többet. Harkovból az alábbi felvétel érkezett: Az NBC News szerint Kijevben is robbanásokat észleltek, ezt a CNN riportere is megerősítette. A BBC riportere mindeközben azt mondta: öt vagy hat robbanást lehetett hallani a városban. Az egyik kijevi lakos az alábbi felvételt tette közzé.

Más beszámolók szerint pedig Kramatorszk és Odessza városaiban is detonációkra került sor, vélhetően előre eltervezett szabotázsakciókról lehet szó. Videók tanúsítják azt is, hogy az oroszok már rakétákat is kilőttek, vélhetően a fenti robbanásokat is ezek okozták. Belgorod városának környékén az alábbi felvétel készült. Egy másik felvételen pedig ugyanez látható: Mindeközben a Donbaszban lévő Mariupol városában is erős robbanásokat észleltek: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a helyzetet egész pályás letámadásként, az invázió megindulásaként jellemezte. Közölte: békés városok állnak támadás alatt, Ukrajna viszont megvédi magát és győzni fog. A világnak szerinte meg kell állítania Putyint, és most jött el a cselekvés ideje. Békés ukrán városokra csaptak le, ez egy offenzív háború. Ukrajna meg fogja védeni magát és győzni fog. A világ meg tudja állítani Putyint, és ezt meg is kell tenni. Most kell cselekedni – fogalmazott.

Biden és Johnson telefonon beszélt Zelenszkijjel

Joe Biden amerikai elnök Volodimir Zelenszkijjel folytatott csütörtök hajnali telefonbeszélgetésében elítélte az orosz hadsereg “indokolatlan és igazolhatatlan támadását”, és arról tájékoztatta az ukrajnai elnököt, hogy a legfejlettebb ipari országok csoportja (G7) súlyos szankciókat fog bevezetni Oroszország ellen. Boris Johnson brit miniszterelnök a Twitteren közölte, hogy szintén beszélt telefonon Zelenszkijjel a “rettenetes ukrajnai eseményekről”, és megvitatta vele a következő lépéseket. A NATO válságtanácskozást tart Válságtanácskozást tartanak a NATO 30 tagállamának a szövetséghez akkreditált nagykövetei csütörtök reggel az Ukrajna ellen intézett orosz támadás miatt – közölte az észak-atlanti szövetség egyik brit illetékese a Reuters brit hírügynökséggel. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban élesen elítélte Oroszországot az Ukrajna ellen indított hadművelet miatt, amelyet az euroatlanti biztonság elleni súlyos támadásnak nevezett. Felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul állítsa le katonai akcióját, és tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

Kijevi vezetés: légi fenyegetést rögzítettek az ukrán fővárosban

Légi fenyegetést rögzítettek Kijevben – közölte csütörtökön az ukrán főváros vezetése a Telegram üzenetküldő portálon. A városi adminisztráció arra kérte a kijevieket, hogy ha bekapcsolnak a szirénák, haladéktalanul menjenek az óvóhelyekre. Vitalij Klicsko kijevi polgármester az Ukrajinszka Pravda hírportálnak hozzátette: jobb, ha most mindenki otthon marad, de aki aggódik, lemehet az óvóhelyre.

EU: Oroszországnak felelnie kell az “igazságtalan” támadásért

Az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított “igazságtalan” támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell – jelentette ki csütörtök reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatában. Leszögezték, hogy olyan katonai műveletről van szó, amelyet senki nem provokált ki, amellyel Moszkva megsérti a nemzetközi jogot, és aláássa Európa és a világ biztonságát. Felszólították Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be az ellenségeskedést, vonja ki erőit Ukrajnából, és tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét.

Halálos áldozatokról és sebesültekről számoltak be ukrán illetékesek

Az ukrán belügyminisztérium egy tisztségviselője szerint csütörtök reggel nyolcan meghaltak és kilencen megsebesültek az Ukrajnát ért orosz csapásokban. Az illetékest a Reuters hírügynökség idézte. Az ukrán média szerint több polgári sebesültről is érkezett jelentés. A Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy személy életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek. A Donyeck megyei Mariupolban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg. Ukrán határőrség: orosz szárazföldi csapatok léptek Ukrajna területére Orosz szárazföldi csapatok hatoltak be Ukrajna területére – közölte csütörtökön az ukrán határőrség. Orosz katonai járművek, köztük páncélosok sértették meg a határt a fehérorosz határnál, északon, Csernyihiv térségében, az északkeleti országrészben, az orosz határnál található Szuminál és Ukrajna keleti részén, Luhanszknál és Harkivnál, valamint a 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetnél – tudatta az ukrán hatóság

Forrás: Informatialibera

Hozzászólás  

#3 Az Ukrán Nemzeti Gárda egységei terrortámadásokra és provokációkra készülnek, hogy lejáratják az ukrán fegyveres erőketR Zoltán 2022-03-01 10:42
Az Orosz Föderáció a világközösség szemében, sokan féltik az életüket” – fordultak a város DNR illetékeseihez.

Korábban a DPR Népi Milíciájának hivatalos képviselője, Eduard Basurin azt mondta, hogy a nap végére Mariupolt teljesen bekerítik.

Hozzátette: az Ukrán Biztonsági Szolgálat és az "Azov" nemzeti zászlóalj provokációra készül - azt tervezik, hogy átöltöznek a DPR orosz katonák egyenruháját, és civileket ölnek le.
#2 Sajtóértesülés: Zelenszkij elmenekült UkrajnábólR Zoltán 2022-02-26 15:15
Az Rt.com szerint felszállt egy repülőgép annak ellenére, hogy Ukrajna légterét lezárták.

Egy repülőgép elhagyta a kijevi repülőteret, miután Zelenszkij nem jelent meg Draghi hívása után - számolt be a RIA Novosti.

www.vadhajtasok.hu/.../sajtoertesules-zelenszkij-elmenekult-ukrajnabol
#1 Mindig is - mindenben Izrael állt a HÁTTÉRBEN -R Zoltán 2022-02-25 11:27
Nagyon jó videó! Csak annyit hozzá,hogy nem Amerika,hanem Izrael van a háttérben!


Tisztelt Barátunk!

A NATO és Amerika már rég betették lábaikat az orosz földre az úgynevezett, de valójában egy nemlétező UKRAJNÁBA

Mindig is - mindenben Izrael állt a HÁTTÉRBEN --- Amerika mint "világhatalmi tényező" mint végrehajtó szerepelt és szerepel!!!

Ideje ébredni.

odysee.com/.../...

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások