20210518
Last updateH, 19 ápr. 2021 6am

rovas logo

2011 november 30, szerda

Alkotói nyilatkozat a Pálosok című filmről

Szerző: Császár Tamás

Nincs politikai iránya a filmnek és távol állt tőlem minden ilyen irányú megnyilvánulás. 2007-ben kezdtem forgatni a filmet egy véletlen találkozásnak köszönhetően Árva Vince Atyával. Olyan meghökkentő dolgokat mondott, amelyek mellett nem tudtam szó nélkül elmenni. Eldöntöttem, hogy felgöngyölítem az elém kínálkozó információkat és összedolgozom egy egységes filmbe. Ez így is történt.

Kedves Ismerőseim, Barátaim, Honfitársaim!

2011 májusában és júniusában megjelent cikkekre szeretnék reagálni: "A pálos szerzetesek elhatárolódnak a rendről készült DVD-filmtől"
Elfoglaltságaim nem engedték meg a korábbi választ.

Kérem publikáljátok alkotói nyilatkozatomat a Pálosok című film kapcsán, amelyet alább írok:

Tisztelettel:
Császár Tamás
A Pálosok című film rendezője
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://www.palosokfilm.hu/

Császár Tamás filmrendező szólalt meg a Pálosok – Az ősi magyar rend című ismeretterjesztő DVD filmjével kapcsolatos a különböző sajtótermékekben megjelent a Magyar Pálos Rend részéről történő elhatárolódás kapcsán, a film keletkezésének körülményeiről.

ALKOTÓI NYILATKOZAT

Ez a levél egy alkotói nyilatkozat a Pálosok című film keletkezésének körülményeiről.

Az ismeretterjesztő filmet önerőből készítettem megrendelés nélkül. Támogatóim nem voltak. Szándékosan nem is kerestem. Valójában mindenki gyanakodva fogadott, ami már önmagában is érdekes.
Pontosan azt állt szándékomban feltárni, ami elől sokan elzárkóznak és meg sem akarják hallgatni az eltérő véleményeket.

A film készítésének vége felé kértem fel egy gyerekkori barátomat, Gőbl Gábort produceri munkák elvégzésére, mert az évekig tartó munkálatok során elfogytak a forrásaim. Barátom látva a temérdek munkát, önzetlenül és mindenféle segítség és befolyás nélkül sietett segítségemre!

Nincs politikai iránya a filmnek és távol állt tőlem minden ilyen irányú megnyilvánulás. 2007-ben kezdtem forgatni a filmet egy véletlen találkozásnak köszönhetően Árva Vince Atyával. Olyan meghökkentő dolgokat mondott, amelyek mellett nem tudtam szó nélkül elmenni. Eldöntöttem, hogy felgöngyölítem az elém kínálkozó információkat és összedolgozom egy egységes filmbe. Ez így is történt.
Megkerestem a Pálos Rendet és megszólítottam néhány szerzetest, többek között a tartományfőnök urat, akik szívesen álltak kamera elé. Nem írtunk alá semmilyen jogi nyilatkozatot sem velük sem más megszólalóval.

Beszélgetéseink, egyeztetéseink során azonban kijelentettem, hogy a hozzájárulásuk nélkül nem fogom megjelenttetni.-------- A szavak embere vagyok és nem hiszek az aláírt papírmasékban, ezért ez is így történt .

A dramaturgiailag összeállt filmet, elsőként a velem mindvégig együttműködő tartományfőnök úr számára vetítettem le 2010 novemberében.

Az első személyes pozitív véleményformálást követően meghívtak egy kibővített körű beszélgetésre, amiről jegyzőkönyv készült. Ekkor felkértek, hogy a filmet ebben a formában ne publikáljam, mert a tájékozatlan és akár tájékozott nézők, hívők nem fognak különbséget tenni az általuk támogatott és az általuk elvetett információk között, ugyanis olyan érzelmi töltést és tartalmi egységet fogalmaz meg a film, amely nemhogy nem tesz különbséget a hivatalos és rendhagyó elméletek között, hanem egymást erősítve fogalmazza meg azt, ami - szerintem - összetartozott.

Az elkészített 20 perces rajzfilm, amely I. Remete Szent Pál életéről készült, elnyerte tetszésüket.

Az eset hatására meghirdetett filmbemutatót, amely az Uránia moziban lett volna 2010 december 13-án - nevezetes nap a Rend életében – lemondtuk, míg a tudtunkon kívül a tartomány főnökség a film levetítését egy az Uránia Filmszínház igazgatójához küldött jogi nyilatkozatban a harmadik fél felé „megtiltotta” …

A DVD film gyártását leállítottuk, törekedve a kezdetben még nem áthidalhatatlannak tűnő helyzetre.

A továbbiakban a Renddel folyamatos egyeztetések következményeként 2 hónap alatt létrehoztam a rendkívül sok leforgatott anyagomnak köszönhetően két új filmet, amelyet azonban csak csonkafilmeknek tudok hívni.

Rendkívül nehéz volt kétfelé vágni a kronológiai egységet. Úgynevezett alkotói válságba kerültem. Megtettem mindent, amit kérhettek tőlem. Végül a létrejött egyik filmet, amelyben a Rend által hirdetett történetek kaptak helyet, a 2011. január végi vetítést követően elfogadta a tartományfőnökség.

Ezt követően kiadott egy megjelenést elősegítő jognyilatkozatot, amelyben azonban szerepelt egy a kiadót korlátozó passzus, amely szerint a az általuk kereskedelmi forgalomba megjelentetni engedélyezett műsoros DVD film, nyilvános vetítéséhez, - mozi, televíziós, közönségtalálkozós vetítések – NEM JÁRUL HOZZÁ A REND…)

Ezt követően sok választásunk nem maradt. A tartományfőnökség beleterelt egy olyan helyzetbe, amelyben a továbbiakban nem állt módunkban figyelembe venni a TARTOMÁNY FŐNÖKSÉG szempontjait, és arról döntöttünk, hogy a „rendhagyó elméleteket ----------” összefoglaló másik filmünk Pálosok – az ősi magyar rend címmel forgalomba hozzuk. Értelemszerűen ebben a filmben már nem szerepelnek megszólalóként a mai tartományfőnökség tagjai, hiszen kétfelé vágatták velem.

Mindegyik ismeretterjesztő film 1786-ig tárgyalja a történeteket.

A két csonkafilmnek ( hivatalos – rendhagyó ) egyszerre kellett volna megjelenni 2011 áprilisban, de a személyesen kiadott, ámde írásban már korlátozó hozzá járulásuk hatására a „hivatalos” film gyártását ismét leállítottuk, immár másodszor a fent említett ok miatt.

Összegezve tehát készült egy Egységes film amit kétfelé bontottam így keletkezett 2 csonkafilm, amelyből megjelent a 2. rész. Az első rész továbbra is "dobozban" készen várja jobb sorsát.

További tárgyalásokra lenne szükség a felek között, de a történtek hatására nem hiszem, hogy ez bekövetkezhet.

Mindenek ellenére bízom benne, hogy az eredetileg készült filmet is egyszer nyilvánosan bemutathatom.

Végül fontos megjegyeznem, hogy független alkotóként gondolkodok és pont azért tartom objektívnek az eredeti filmet, mert nem tesz különbséget "kétséget" a feltárt és a még feltáratlan néha fiktívnek ható - de csak mert még tudományosan feltáratlan - információk között. Minden elém tárt információt oknyomoztam és pontosan ábrázoltam. Ami nem volt ábrázolható, azt legtöbbször kihagytam. Véleményt a film során nem formáltam és én nem cenzúráztam.

Erősen remélem hogy egyszer összekovácsolódik az ami valamikor összetartozott…

"A magyar történelemnek ilyen rejtelmes, érdekes helyzetai motívumai nincsenek feldolgozva, ami a magyar gyerekek, a magyar nép számára micsoda, szellemi erőt jelentene." Árva Vince atya

Zsámbék, 2011 november 28.


Császár Tamás
filmrendező
http://www.palosokfilm.hu/

Megnyitva 3621 alkalommal

Hozzászólás   

+1 #2 leszerelt 2011-12-04 06:24
Becsület-kérdésekre mindenkor a lelkiismeret tükre adja meg a választ. Ám, a lelkiismeret - amint azt szófejtésben is láthatjuk - "ismeret"-et föltételez. Az ismeret a tudatos és tudatalatti kutatás eredménye, tehát mondhatjuk, hogy a lelkiismeret a "lelkikutatás" eredménye. Ezen munka megköveteli a tények és valószínűségek keresését, a ráérzések tudatos megfigyelését, a megtalált tényezők figyelembe vételét, és az azokból kialakuló ésszerű következtetéseket.

A fönti levél szerint, Császár Tamás honfitársunk becsülete tiszteletre méltó, de, sajnos, vagy egy átgondolatlan folyamatba vetette be magát ígéretével, vagy helyzetfölismerésére hallgatva, úgy vélte, hogy egy ilyen előrebocsájtott ígéret nélkül a szereplők nem álltak volna oly "szívesen" a "kamera elé".

Bármi késztette honfitársunkat, aki kutató munkát végez - pláne ha olyasmit akar "feltárni, ami elől sokan elzárkóznak és meg sem akarják hallgatni az eltérő véleményeket" - nem engedhet meg magának efféle ígéreteket. Viszont mentségére szóljon, hogy hazafias vállalkozása nem tekinthető kutató munkának. Ám, becsülete azóta is sakkban tartja, ahonnan nehéz - de nem biztos, hogy lehetetlen - lesz kiszabadulnia. Ahhoz, viszont kutató munkába kell vágnia.

A levélből sajnos nem lehet kivenni, kinek adta meg szavát: a beszélgetéseken jelenlevőknek? vagy a Rendnek? Ha a jelenlevőknek, akkor a hozzájárulást nehéz lesz megszerezni, mert azok közül egyesek már elhunytak. Ha a Rendnek, akkor a tartományfőnök hozzájárulása szükséges.

A hivatásos kutató mindenkor a igazságot keresi. Itt, ezen igazság-kutatás során, pedig, az alábbi kérdések merülnek föl:

1. Kinek adta meg szavát Császár Tamás? Ha a Pálos Rendnek, akkor lehet, hogy ki tud lépni a sakkból becsület-sérülés nélkül. Ahhoz viszont meg kell kérdeznie lelkiismeretét, pontosabban ki kell kutatnia, vissza kell emlékeznie azon tételekre, melyek döntésekor tényezők voltak. Ha azok egyike Árva Vince atya szellemisége volt, akkor ígérete csak akkor kötelezi őt, ha az a szellemiség most is meghatározza a Rendet. Másképp mondva, ígérete nem föltétlen, mert azt értelemszerűen a Rend akkori szellemiségére alapozta. Ha a "Pálos Rend" mai szellemisége lényegesen eltér Árva Vince atyáétól, akkor az nem a 2007-ben létező "Pálos Rend", függetlenül attól, hogy minek hívja magát. Ebben az esetben fölösleges a mostani Rend hozzájárulását kérelmezni, mert az itt jelentéktelen.

2. Ha a tartományfőnöknek adta meg szavát, azonos-e a mai tartományfőnök szellemisége az akkori tartományfőnök szellemiségével? és ha nem, átruházható-e az egyiknek adott ígéret a másikra? Pl. átruházható-e egy Szálasi Ferencnek adott ígéret rosenfeld-re (rákosira)? (Itt csak az átruházhatóságot akarom példázni).

Ezen két kérdés fontolgatása arra következtet, hogy, ha honfitársunk a Rendnek adta meg szavát, akkor azt vagy annak a szervezetnek adta meg, melyet Árva Vince atya szellemisége határozott meg, vagy az akkori tartományfőnöknek. Tehát...

3. Ha honfitársunk megtalálja azt a szervezetet (ha létezik) - szintén függetlenül attól, hogy milyen néven szerepel -, vagy azon egyéneket (pl. szerzeteseket), melyet, illetve akiket ma is Árva Vince atya szellemisége határoz meg, és megszerzi azon szervezet illetve egyének hozzájárulását, megjelentetheti-e becsület-sérülés-mentesen (de nem föltétlenül jogi megtorlás-mentesen) mind a három filmet?

4. Ha a tartományfőnöknek adta meg szavát, és még létezik az a szellemiség, mely meghatározta az akkori tartományfőnököt, akkor a mai "tartományfőnök" ténylegesen azon szellemiség fenntartója - itt is függetlenül attól, hogy milyen néven vagy címen ismert. Tehát, a kérdés ebben az esetben is ugyanaz: Ha Császár Tamás, kimerítő kutatása során, megtalálja azt a személyt, aki - akár egymagában, akár egy társaságban vagy szervezetben - Árva Vince atya szellemiségének fenntartásáért felelős, és megszerzi hozzájárulását, kielégíti-e a filmek megjelentetésének föltételét?

Efölött, természetesen, csak ő tud ítélkezni.
#1 JIW 2011-12-02 12:40
Tisztelt Császár Tamás, Tisztelt Olvasó!

Sajnos nem láttam a filmet és alkotójával sem találkoztam, ezért a kirobbant vita kiváltó okát, tehát az alkotás lényegét nem tudom se támogatólag, se elmarasztalólag minősíteni. Ugyanakkor a magát Pálos Rendnek nevező közösség tartományi vezetőinek megnyilatkozása rávilágít e a maroknyi csoport érdekelvű, megmagyarázhatatlan irányítottságú gondolatvilágára.

Miután az érintettek szavait csak a szerző tolmácsolásában ismerem:

"... olyan érzelmi töltést és tartalmi egységet fogalmaz meg a film, amely nemhogy nem tesz különbséget a hivatalos és rendhagyó elméletek között, ..."

erre hagyatkozom, s rámutatok, hogy a Pálos Rend magyarországi tartományát irányító néhány valaki nem az igazi Pálosok hitét képviseli. Az elhallgatás, a megtévesztés és a vak engedelmesség "szentháromságát" erőltetik, az érdek-nélküli szeretet, a valóság belső felismerése, a Teremtő szolgálata bölcseletek helyett.

Azt ítélje meg mindenki önmaga, hogy ez a társaság Boldog Özséb hagyatékának mely részét hallgatják el, mit mondanak hozzá, és hogyan követik az előírt Ágoson-regulát. Ezt megteheti mindenki anélkül, hogy tudna arról, valójában ki is volt Első Remete Szent-Pálnak nevezett EMBER, összevetve a kort, annak szellemiségét, és tudását a ma hirdetett, sulykolt és elvárt kinyilatkoztatásokkal.

Sajnálatos, hogy egy mű, legyen az bármilyen szellemben, tetszőleges mondandóval összeállítva, ami gondolkodásra készteti az embert, egy asztaltársaság önkényes döntése okán nem kerülhet a köz elé. Ez nem cenzúra, ez számító, hidegvérű ...

Tisztelettel minden gondolkodó felé:
Joe I. Wolfy

Hozzászólni csak a bejelentkezett felhasználók tudnak

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások