20240425
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2018 november 03, szombat

Megalázottak

Szerző: Gavallér János

Létezik-e állampolgári kötelesség? A jogkövető állampolgár, amennyiben bűncselekmény, vagy bűncselekményre utaló magatartást észlel, köteles feljelentést tenni.

2010. 03. 11. de időszerű

Nos elnéztem a VOSZ-nak soros ülését, az öltönyös úriemberek, kifogástalan intelligenciával megáldva, megpróbálták meghatározni Magyarország kényszerpályáját, ugyanis maguknak prezentálják a jogot. Mert egy erős gazdaságra van szüksége a társadalomnak, biztatta a jelenlévőket Orbán Viktor. Egy erős, kifehérített gazdaságra, teszem hozzá én, a senki. / Emlékszem Antal József fehéröltönyös interjújára, amelyben határozottan kiáll, a nem teljesen törvényesen szerzett vagyon létjogosultságára, mondván: - Amerikában sem kérdik már meg, hogy hogyan szerezte vagyonát a tulajdonos!/ Miért jutnak ilyen furcsa dolgok az eszembe? Mert az emberekben tudatosítva lett, hogy a törvények kikerülése, nemhogy nem bűn, egyenesen gazdasági érdek.

Arról panaszkodnak, nyilatkoznak, hogy az elviselhetetlen terhek miatt ellehetetlenülnek a vállalkozások. Arról beszélnek, hogy a fekete gazdaság aránytalanul nagyobb, mint amit egy normálisan működő ország el tud viselni. Azt feltételezik, hogy Magyarországon rosszul mennek a dolgok. De nincs olyan vállalkozó, aki találkozott volna olyan kivitelező-társsal, aki nem a törvényes keretek között bonyolította le az üzletet. Nincs olyan tagja a VOSZ-nak, aki jogkövető állampolgárként feljelentést tett volna korrupció, megvesztegetésen alapuló pályázati elbírálás során szerzett munka után, hamis adatok alapján számlázott kivitelezéssel hajtott volna végre egy konkrét beruházást, vagy ismerne ilyen üzlettársat. Magyarország azok kezében van, akik sem a feledés homályába merülő titkosításokra kiterjedő olajügyek, sem a szocializmus végnapjaiban, mások hátát lépcsőnek néző társulási törvények ismeretében magukévá avanzsálták a társadalom közös vagyonát, és legfőképp sem olyan emberek kezén, akik a hatályos törvények kijátszásával sportot űztek a közös teherviselés kikerüléséből, azaz kifogástalan úriemberektől függ Magyarország jövője. Megnyugodhatunk, tiszta lelkiismeretű, Magyarország honpolgárainak egzisztenciális és lelkiismereti nyugalmát szem előtt tartó vállalkozók humánus gondolatvilága példaértékű.

Talán ez a demokratikus berendezkedés, ez az illúzióként kergetett jóléti állam fogalma és az átlagember egzisztenciális nívó elvárása vezethet általános elégedetlenséghez.

Tartozik-e az indiánt skalpoló bevándorló gondoskodni az őslakosok leszármazottjairól? Az amerikai társadalom rezervátumokba kényszeríttette a leszármazottakat. A magyar emberek zsírján hízott vállalkozások vagyona, olyan világpiacon történő részvény-pókerjátszadozásokat végez, amelyek bevételének ellenőrzése kikerül az állam keze alól, azaz a kifogásolhatatlan úriemberek már nem kívánnak felelősséget vállalni az ország ellehetetlenüléséből a magántulajdonukkal. A világpiacot uraló multinacionális pénzoligarchiáknak mazsolát szolgáltatnak. A társadalmi igazságosság és a demokratikus berendezkedés minimuma megkövetelné a becsületes vállalkozóinktól, ha már verejtékünkkel biztosítjuk számukra a részvénypiaci jelenlétet, hogy jogkövető állampolgárként, amennyiben tudomásukra jut törvénytelen magatartás, figyelmeztessék az államapparátus illetékes szervét. Mert hiszen az nem valószínű, hogy a 3 000 000 elszegényedett koldus, vagy a 6 000 000 máról holnapra élő polgár működtetné a fekete gazdaságot, az inkább feltételezhető, hogy a veszteségeit minimalizálni akaró gazdasági főszereplők elkerüljék a törvényes utat.

Hogy hogyan kerül a légy a levesbe, azaz létezik-e állampolgári kötelesség és vele állampolgári felelősségérzet, azt legjobban az „öszödi beszéd" kiszivárogtatása óta tapasztalhatjuk. Mert a legkiszolgáltatottabb ember is tud gondolkodni, lát, hall, érez és a legkiválóbb embernek, sincs joga megfosztani a társadalmat a lélek azonos véleményének a gyakorlásától. Magyarországon az emberek, a titkosítások, a rabló privatizálás és a korrupció eredményeinek tapasztalatával a tudatukban, nem tudnak azonosulni a rendszerváltáskor megfogalmazott elvárásokkal.

A magyar lakosság javaslatcsomagjában szerepel:
- A minden ember számára elérhető XXI. századi életnívó szerinti létbiztonság.
- A gazdasági tényfeltáró bizottság teljes vagyonelkobzást eredményezzen azon nagyvállalkozásoknál, ahol adócsalásra derül fény és csak ez után, lehet szó, öröklésről.
- Az EU tudomására kell hozni, hogy függessze fel adósságállományunk visszafizetését, arra az időre, míg felszámoljuk a gazdasági káoszt és kérjük az élethez való jog alapján annak felülvizsgálatát, hogy mennyire terhelhető egy ország lakossága és kit terhel a felelősség a kontrol nélküli tőkeáramlatok kivitelezésében.
- A törvényhozásban példamutató, törvénytisztelő magatartás, a mentelmi jog felfüggesztése.
- A morális rendszerváltás végrehajtása.
- A hazugság nem elfogadható magatartás semmi áron.

Hogy létezik-e állampolgári kötelesség, az derüljön ki minden képviselő és állampolgár magatartás-gyakorlatából, vagy ugyanúgy elégedetlenek maradunk, korruptak és önnönmagunk által megalázottak.

2010. 03. 11.

Gavallér János

kiemelések: >Zoli<-tól

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások