20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2022 június 21, kedd

Politikai nagyüzem Európában.

Szerző: Madarász László

Mint ismeretes, az EU három legerősebb gazdaságával rendelkező Németország, Franciaország és Olaszország vezetői, kiegészülve Johannis román államfővel, 2022.06.16.-án vasúton Lengyelországból Kijevbe látogattak, de ezt megelőzően a lengyel vezetőkkel is tárgyalásokat folytattak a repülőtéren.

Tekintsünk el a médiában megjelent lózungoktól és próbáljuk megkeresni: valójában miről is tárgyalhattak Zelenszkijjel? Szinte biztosra vehető, hogy arról győzködték az ukrán elnököt, hogy akár Ukrajna területvesztése árán is kezdjen tűzszüneti tárgyalásokat az oroszokkal!

Ugyanis Shulz és Macron támogatottsága meggyengült, az előbbié a német tartományi választásokon, az utóbbié már az elnökválasztás során is, ami jelzésértékű abban a tekintetben, hogy választópolgárok elégedetlenek az oroszokkal szemben kivetett EU szankciók, és Putyin válaszlépései tekintetében kialakult belföldi, egyben összeurópai gazdasági helyzet romlása miatt!

Lassan-lassan az európai polgárok már nem hajlandók támogatni az EU Ukrajnával kapcsolatos politikáját, amit az Európai Bizottság az infláción keresztül velük szándékozik megfizettetni! Ez pedig robbanásveszéllyel fenyeget az egész EU területén! Jól szimbolizálhatja ezt a Brüsszelben kirobbant sztrájk!

Külön érdekesség Johannis román elnök részvétele a lengyel-, majd a kijevi tárgyalásokban! De nem meglepő! Kezdjük az elején:

Johanis erdélyi szász politikus, ami már sokaknak mondhat valamit. Ám ami a leglényegesebb, úgy látszik a román kormány is elkezdett tapogatózni az USA bővköréből történő kiugrás lehetősége iránt, mint tette ezt már párszor a történelem során az aktuális szövetségi rendszerével kapcsolatban! Ott is kezdik érezni az infláció súlyát, a belpolitikai esetleges lázadások kitörése tekintetében.

Azután másnap, múlt hét péntekén, „robbant a bomba”! Boris Johnson, minden eltervezett programját lemondva, hírtelen és váratlanul megjelent Kijevben! Nyilvánvaló, hogy célja az volt, annulálja az unió négy vezetőjének ráhatását az ukránokra! Hirtelenjében nem is igazán tudott más ígéretet tenni Zelenszkijnek, mint azt, hogy Nagy Británia vállalja X-számú ukrán katona kiképzését! Vagyis Borisz Johnson a háború elhúzódásában érdekelt! De ugyan miért?

Talán közismert, hogy az EU és a britek között vitatéma a Brexit szerződés értelmezése, végrehajtása. A hazai gazdasági problémák enyhítése érdekében az angolok Ruandába telepítenék át, a nekik nemtetsző, gazdaságilag kart okozó migránsokat, amit az EU megtorpedózott! Egyúttal, főleg Franciaország hathatós közreműködésével, ismételten feltámadt a skót függetlenségi mozgalom, mely a brit gazdasági nehézségek miatt az ország széthullásával fenyeget! Mindezt a brit kormány úgy (is) próbálja elhárítani gazdasági tekintetben, hogy az Északi-tengeren elhelyezett angol- és leginkább norvég olaj- és földgázplatformjaiból származó energiahordozókat a Londoni tőzsdén keresztülfuttatva, az energiahordozók világpiaci áremelkedését kihasználva, tulajdonképpen az EU-ból húz hasznot! Miközben persze Norvégia, aki nem EU tag, a norvég alapon keresztül hozzáfér az unió piacaihoz! Vagyis az EU úgy biztosít a norvégoknak üveggyöngyökért kedvezményt, hogy az általuk kitermelt energiahordozók valójában leginkább Londont gyarapítják, az unió kárára! De nincs mit tenni, erről nem a norvégok tehetnek, hanem a bárgyú EU, mely nem számolt ezzel az eshetőséggel anno!

Jelen pillanatban nekem úgy tűnik, Franciaország, Németország, Olaszország megkísérel majd egyre jobban visszamenni a Gaulle-ista elvekhez! Ismeretes, hogy Charles de Gaulle volt francia elnök Nagy Britaniát mindig is az USA „falovának” tekintette, ezért két ízben is megvétózta a britek felvételét az akkori Közös piacba, de még a francia hadsereget is kivonta a NATO kötelékéből, bár – akkor még - a védelmi szövetségben így is bent maradt Franciaország! Mondja valaki, hogy nem de Gaulnak volt igaza, az USA és a britek tekintetében!!!

Mindezek után, számomra úgy tűnik, Macron elnök kénytelen lesz egyre inkább visszanyúlni a Gaulle-ista elvekhez, annál is inkább, mert a jelenlegi törvényhozási választások eredménye alapján, elvesztette meghatározó többségét, de ezt az esetleges törekvését szinte minden párt, és a volt francia tábornokok is, támogatni fogják! Ugyanakkor ez értő fülekre találhat Németországban, Olaszországban is, feltéve, ha nem jön közbe valami! És ez a valami, pillanatnyilag úgy tűnik, úton van!
Talán köztudott, hogy Litvánia már Macronék kijevi útja előtt bejelentette, 06.18. –tól korlátozza Oroszország –Belorusszia – Litvánia – Kalinyingrád útvonal közötti tranzit árúfolgalmat! (Kalinyingrád, azaz Königsberg, orosz terület a Balti-tenger partján, beékelődve Lengyelország és Litvánia közé.) Ezt a litván cselekményt, az oroszok biztos, hogy nem fogják jó szemmel nézni, bár a kalinyingrádi körzet ellátása, ha korlátozottan ugyan, és/ de, ha csökkent mértékben is megmarad a vasúti szállítás lehetősége is, a Balti tengeren keresztül pótolható! Ez a litván cselekmény egyértelműen az USA befolyásának következménye, bár a litvánok az EU szankciók előírásaira hivatkoznak! Én úgy látom, az USA törekvése az, bármi áron, de bevonja Európát az oroszok elleni, eleve vesztes háborúba, hogy teljes erejével Kínára összpontosíthasson, miközben Oroszország el van foglalva nyugaton, egy európai hadszintéren! Talán köztudott, hogy az USA nagyon igyekszik leválasztani Lengyelországot és vezetésével a Balti államokat,

Szlovákiát, továbbá még Romániát is az EU-tól, sőt mi több, talán a jelenlegi NATO szövetségtől is, persze azokat megőrizve az angolszász szövetségnek! Viszont az EU többi tagállama nem akar háborút, viszont a szövetségi rendszer erre kötelezné adott esetben! Ha elegendő idő marad még, akkor feltehetően sok nyugati ország ki fogja vonni csapatait a NATO amerikai irányítása alól! Így a lengyelek magukra maradhatnak, csakúgy, mint a II. világháború első szakaszában. (Furcsa háború)! Ezért az idő az USA-t sürgeti! Nem véletlen a svédek és finnek mielőbbi NATO-ba történő felvételének szorgalmazása! Kellenek ágyútölteléknek a lengyelek mellé! Főleg a naiv finnek, akiket el lehet kápráztatni dél-karélia visszaszerzésével és kelet-karélia megszerzésével!

Hogy mennyire sürgősé vált a jenkik számára Európa bevonása az oroszok elleni háborúba? Jól jellemzi ezt, hogy Ukrajna, feltehetően nyugati, nagy hatótávolságú fegyverekkel csapást mért a Fekete tengeri orosz energiahordozó kitermelő platformokra (fúrótornyokra). Na, ezek után nem csodálkoznék, ha Oroszország korlátlan háborút hirdetne az ukrajnai döntéshozókra mért csapásokat illetően is, melytől eddig tartózkodott!!
Mi várható? Nem sok jó! A jenkik és britek törekvésének megfelelően Európa háborúba fog sodródni, ha csak nem józan eszére hallgat! Jól jönne most egy Charles de Gaulle Európának!!!!!!!!

De helyette, hihetetlen médiatámogatással: Slava Ukraini! Mert ez kell a végtelenségig megtévesztett európaiaknak, és természetesen a „kaszásnak”!!!!!!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások