20240717
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2008 június 12, csütörtök

Az 5 millión kívül bárki lehet magyar állampolgár

Szerző: FH

Ami még abszurd az egészben, hogy ezek az afgánok megkapják a papírt, anélkül, hogy én, mint magyar állampolgár beleegyeztem volna ebbe. Ergo: részesül mindenből, amiből én is részesülhetek. FÚJ! Hát nem pont ezzel riogattak 2004-ben? Most mért nem kérdezik meg a népet (bocs, nem demokrácia van hivatalosan?), hogy kinek is adjanak abból az annyira féltett magyar állampolgárságból? Érzitek ezt a KETTŐS MÉRCÉT már megint?

 

Az 5 millión kívül bárki lehet magyar állampolgár

Szerdán Debrecenben 4, (majd később még egy) afgán mászott fel egy rádiótelefonos átjátszó toronyra, hogy tiltakozzon a lassú ügyintézési folyamat miatt, hiszen még nem kaptak személyigazolványt.

Amíg néhányan fenn a toronyban voltak, társaik lent csöndes „ülős” demonstrációba kezdtek. 8 magasban töltött óra után elérték amit akartak, még aznap kiállították nekik a személyigazolványokat. (Részletek a bejegyzés alján.)

Olyan szép dolog ez nem? Valami nem tetszik, élsz a demokrácia játékszabályaival, tiltakozol, és néhány órán belül teljesül a kérésed. (Természetesen, ha minden így menne, egyértelmű anarchia lenne pár napon belül a történet vége.) De mondjuk érdekes megnézni azt, hogy amikor sokkal többen, az ország különböző pontjain mondtuk ki, hogy Fletó bácsi balra nagyívbe eltűnhetne, nagyba tojtak a fejünkre. Miért? Mert mi csak holmi magyar állampolgárok vagyunk? A bejegyzésem most mégsem Gyurcsány elkúró Ferencről fog szólni.

Amikor meghallottam ezt a hírt, hogy a magyar állampolgárságért kuncsorognak ezek az afgán menekültek, az elszakított területen élő magyar testvéreim jutottak eszembe. Azaz „ötmillió magyar, akit nem hall a nagyvilág”. (Ismerős Arcok – Nélküled)

Először is tisztázzuk, nekem nincs bajom az idegenekkel, a Szent Korona országában elfér mindenféle nép(!), persze úgy gondolom mindenki éljen otthon. Szóval nekem nem azzal van a bajom, hogy bárki is állampolgárságot akar, hanem a prioritással, a fontossági sorrend felborulása illetve meg nem létével.

Magyarországon talán a magyar emberek ügyei lennének az elsőszámúak nem? Azt hiszem, ez nem soviniszta gondolat, hanem egy egészséges patrióta/nacionalista megnyilvánulás. Az első az lenne, hogy az ötmillió elszakított magyar testvérem megkapja a magyar állampolgárságot. Aztán második körben jelentkezhetnek a többiek…

Ami még abszurd az egészben, hogy ezek az afgánok megkapják a papírt, anélkül, hogy én, mint magyar állampolgár beleegyeztem volna ebbe. Ergo: részesül mindenből, amiből én is részesülhetek. FÚJ! Hát nem pont ezzel riogattak 2004-ben? Most mért nem kérdezik meg a népet (bocs, nem demokrácia van hivatalosan?), hogy kinek is adjanak abból az annyira féltett magyar állampolgárságból? Érzitek ezt a KETTŐS MÉRCÉT már megint?

Ha magyar vagy és elszakítottak az anyaországtól (persze önhibádon kívül), akkor nem kapsz állampolgárságot, mert drága, fúj. Meg amúgy is, micsoda náci törekvés ez. De ha felmászol egy toronyra (és persze sötét a bőröd színe) néhány óra alatt megkapod amit akarsz.

Lehet, hogy épp egy rasszista bélyeg alól akartak megszabadulni a debreceni okmányirodások? Nehogy attól legyen hangos a média, ahogy a sötétbőrű afgánok belemondják a kamerába, - persze Pákó szintű magyar nyelvtudással – hogy az ő jogaik bizony keservesen sárba vannak tiporva? Lehet.

Mindenestre elgondolkodtató és elszomorító, ami itt folyik. Egy „mádzsárúl” beszélőnek mindenhez joga van, de egy valóban magyarul beszélőnek (és élőnek) semmihez.

Gondoljuk el, mi lett volna, ha arra a toronyra 5 elszakított területről érkező magyar mászott volna fel, lent pedig néhányan csöndesen tiltakoztak volna.

1. Be nem jelentett tüntetés miatt, a karhatalom eltessékelte volna a lent tiltakozókat.
2. Ha nem mentek volna a szép szóra, jött volna a kiszorítás, előállítás.
3. A tornyon lévőkhöz felmentek volna / megvárták volna még lejönnek (ha erre hajlandóságot mutatnak) majd BIZTOS hogy bevitték volna őket a rendőrségre, ahol hosszú órás kihallgatások után, lelkileg megtörve engedték volna el csak őket.
4. A média beszámolt volna, persze közel sem ilyen pozitív hozzáállással, mint ahogy most történt.
5. Eredmény nem született volna

Ebben annyira biztos vagyok… De ha valaki rácáfolna / megerősítene ebben a gondolatomban, mielőtt akciót szervez Debrecen ugyanazon tornyához, 4-5 elszakított területi magyarral, feltétlen értesítse a rádiót, hogy tudósítani tudjunk az esetről, tisztán, igaz szavakkal.

(HeMK)

Alább az egész történet:

Sikeres volt az afgánok debreceni toronyfoglalása

Menekültstátuszt és személyi igazolványt is kaptak a debreceni menekülttábor mellett egy átjátszótorony tetején tiltakozó afgánok. Eredetileg négyen másztak fel a 30 méter magas torony tetejére. Azért tiltakoztak, mert szerintük túl lassan intézik az ügyüket. Időközben még egy menekült mászott fel, sokan pedig spontán ülősztrájkba kezdtek a tábor kapujában.

Kovács Zoltán, a Debreceni önkormányzat kommunikációs tanácsnoka a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Bevándorlási Hivatal még szerdán menekült státuszt adott a tiltakozó öt embernek. Ezután a helyi okmányiroda kiállította részükre a személyi igazolványt is.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója úgy tájékoztatott, hogy a toronyban lévő öt menekült délután négy óra előtt lemászott, miután kommandósok jelentek meg a torony mellett. A menekülteket rögtön bekísérték a táborba, így nem lehetett velük beszélni. A tiltakozók nyolc órát töltöttek a 30 méteres magasságban.

Adóba Éva a Menedék Egyesület szociális munkása a Független Hírügynökségnek korábban elmondta, hogy a tiltakozók korábban mind menekült státuszt kértek, ám csak úgynevezett oltalmazotti státuszt kaptak. Ez egy ideiglenes, 5 évig érvényes engedély, amely azonban ugyanolyan jogosítványokkal jár, mint a menekült státusz. Az engedély egyébként megújítható. A tábor lakóinak elkeseredettségét fokozta, hogy korábban úgy volt hogy szeptemberig nem kapnak személyi igazolványt. E nélkül azonban sem utazni, sem munkát vállalni nem tudtak volna.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, tiltakozásul egy 30 méter magas oszlop tetejére mászott négy menekült Debrecenben. A torony egy a menekülttábor mellett lévő, úgynevezett rádiótelefon bázisállomás. Azért tiltakoznak, mert állításuk szerint lassan intézik ügyüket. A menekültek azt mondták, hogy addig nem jönnek le, amíg nem rendezik irataikat. A toronyba közben még egy ember mászott fel, így összesen öten demonstráltak a toronyban. Körülbelül harminc ember pedig spontán ülősztrájkba kezdett. A menekültek a tábor kapujánál ültek a földre, a toronyban lévő társaikkal való szolidaritásból. A kommandósok megjelenését követően mind az öt ember lemászott a toronyból.

(FH)

Forrás: szentkoronaradio.com

Hozzászólás  

#1 naputnaput 2014-08-12 21:39
2007-ben közel fél évet töltöttem Indiában és Nepálban. Ahogy körbeutazgattam ebben a két egzotikus, gyönyörű országban - mindenhol izraeli fiatalokba akadtam. Mégis megdöbbentő volt számomra hogy két különböző helyen és alkalommal egy-egy izraeli fiatal a magyar SZent Koronás címerrel ellátott útlevelet használta a regisztrálásához. A döbbenetem fokozódott, amikor kiderült, hogy egyikük sem tudott egy szót sem magyarul.

Mint kiderült, számukra Izraelben a magyar nagykövetségen (a kisbetű tudatos) egy pársoros nyilatkozat alapján napokon belül elintézték a magyar állampolgárságot.

Egy soha senki által le nem ellenőrzott nyilatkozat alapján bármelyik izraeli állampolgár magyar állampolgárságot is kaphat (kaphatott) csak nyilatkoznia kellett, hogy egy hajdani felmenője (pl nagyapja) hajdan magyar volt - miközben soha sem volt magyar őse!
Semmi dokumentum, semmi magyar nyeltudás nem (volt) szükséges számukra a magyar állampolgársághoz, miközben a trianoni döntés alapján az elcsatolt területek magyar nyelvű lakosságának évtizedeken át, senki sem akarta megadni ezt a jogot...

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló