20240329
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2010 július 09, péntek

Frontális támadás a magyarkanizsai EMI-tábor ellen

Szerző: Ágoston András

Szerdán, az újvidéki Nacionalni Gradjanski c. szerb napilapban a többi között a Canak-párt is frontális támadást indított a magyarkanizsai EMI-tábor ellen. Nemes egyszerűséggel fasiszta orgiának titulálták a tábort úgy egészében, és betiltását követelték. Ehhez a Canak-párt szemforgató közleménye, „jó akaratúan” hozzátette: a párt reméli, hogy „a koncertek és a nagymagyar eszméket propagáló együttesek fellépése mögött nem a magyar állam áll.

 

Frontális támadás a magyarkanizsai EMI-tábor ellen

A Liga, meg a Magyar Szó...

Szomorú tény, hogy a Tadic-féle Demokrata Párthoz (DS) közeli Magyar Szó, az egyetlen vajdasági magyar napilap, feltehetően a hosszú évtizedes beidegződésekhez híven, rendre azt sulykolja a lap olvasóinak, hogy jó-jó magyar érdekvédelem, de azért a hatalom, különösen a DS és a Canak-féle Liga, nos az, más.
Íme egy példa.

Szerdán, az újvidéki Nacionalni Gradjanski c. szerb napilapban a többi között a Canak-párt is frontális támadást indított a magyarkanizsai EMI-tábor ellen. Nemes egyszerűséggel fasiszta orgiának titulálták a tábort úgy egészében, és betiltását követelték. Ehhez a Canak-párt szemforgató közleménye, „jó akaratúan” hozzátette: a párt reméli, hogy „a koncertek és a nagymagyar eszméket propagáló együttesek fellépése mögött nem a magyar állam áll. Mert ez bizony „egy szuverén ország belügyeibe való elfogadhatatlan beavatkozás lenne”. Erre az egyik fiatal táborlakó megjegyezte, lelki szemei előtt megjelenik Canak amint sétapálcával, elpáholja a magyar illetékeseket.

Csattanós válasz helyett, másnap, a Magyar Szó, a Szociáldemokrata Liga (LSV) húsz éves fennállása kapcsán, alákérdezős interjút közölt Canak pártelnökkel. A lap szemmel láthatóan nem akart ünneprontó lenni. Már az első oldalon a sokatmondó „Harc a belgrádi bürokráciával” címmel harangozza be a beszélgetést, a húsz éve bódított magyar olvasóknak. (A Magyar Szó Canakot húsz éve az egyetlen, a Vajdaságért harcoló szerb politikusként népszerűsíti.)

Kell-e mondani, hogy a több mint 5 ezer karakteres keretes szövegben „csak a szépre emlékezünk” jelszóval minden egyébről esik szó, csak a Canak párt előző napi közleményéről nem. Amelyben Canakék – feltételesen ugyan – de tudatosan, túllicitálják a táborozó fiatalok okozta „veszélyt” és a belügyekbe való beavatkozással vádolják meg a magyar államot.

Kell-e mondani, hogy Ligának civilszervezetén keresztül van egy tagja az MNT-ben is. Mikor lesz a vajdasági magyarságnak autonómiapárti médiája? Ezt ebben a pillanatban nem lehet tudni. Talán majd egyszer.


Hozzászólások megtekintése a régi honlapról

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások