20240720
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2021 december 19, vasárnap

Katalán tüntetés az oktatásért

Szerző: több forrás

Ezrek vonultak az utcára Barcelonában szombaton a katalán nyelvű oktatás védelmében. A spanyol legfelsőbb bíróság nemrég úgy határozott, hogy az órák legalább 25 százalékát spanyolul kell tartani az iskolákban.

A tüntetők ragaszkodnak ahhoz, hogy kizárólag katalánul folyjon a tanítás.

„Az ország nyelve a katalán, és nem a spanyol. Ami történik, az nyelvi invázió" - mondta egyikük, egy másik demonstráló pedig arról beszélt, hogy otthon a katalánt használják, de a gyerekek gond nélkül beszélnek spanyolul is a barátaikkal, és az interneten is a spanyollal találkoznak.

A Platform a katalán nyelvért névre hallgató csoport elnöke, Óscar Escuder így fogalmazta meg a tüntetés okát:

„Egy demokráciában az nincs rendjén, hogy egy bíróság hatályon kívül helyez egy olyan oktatási rendszert, amelyet támogat a társadalom és a parlament."

Az oktatási rendszernek fontos szerepe volt a katalán reneszánszában azután, hogy a Franco-diktatúra ideje alatt a nyelv marginalizált státuszba került. A gyereküket spanyolul taníttatni kívánó szülőket azonban hátrányosan érinti a jelenlegi szabályozás. A tiltakozók szerint a bíróság döntése ellentétben áll a demokratikus értékekkel is

Katalónia nagyjából nyolcmillió lakosának nagy része folyékonyan beszél katalánul és spanyolul is. A két nyelvnek hasonló a szókincse és a nyelvtana, az egyik beszélői jórészt megértik azt, aki a másik nyelvet használja. A tiltakozók szerint ezzel háttérbe szorítják a nyelvüket, és a korábbi gyakorlathoz hasonlóan veszélybe sodorják a katalán oktatási rendszert.

Bár Katalóniában jelentős számban élnek Spanyolország más részeiről bevándorolt spanyol (kasztíliai) anyanyelvűek, és a katalánok is mind ismerik és használják a spanyolt, az autonóm tartományban az iskolák mind katalán tanítási nyelvűek, a spanyol nyelv pedig csak tantárgyként szerepel.

A jelenlegi helyzetben ez a rendszer biztosítja, hogy a diákok mind a két nyelvet jól elsajátítsák: katalánul azok a diákok is megtanulnak, akik spanyol nyelvű családból érkeznek, ugyanakkor a diákok spanyoltudása is megfelelő: a katalóniai tanulók a teszteken ugyanolyan jól, időnként még jobban is teljesítenek, mint az ország más részeiben élő társaik. A UNESCO és az Európai Bizottság példaértékűnek tartja a modellt a kétnyelvű társadalom kialakítására.

Persze a rendszerrel így sem mindenki elégedett. Három szülő a spanyol legfelsőbb bírósághoz fordult, mivel a katalán kormány nem biztosítja a gyerekeik spanyol nyelvű oktatását a katalán közoktatási rendszeren belül. A legfelsőbb bíróság azonban már 1994-ben és 2010-ben is jóváhagyta a jelenlegi modellt. A rendszer mellett kiállnak a pedagógusok és a szülők szervezetei is.

Források:
https://www.magyarszo.rs/hu/4805/kozelet_europa/256336/A-katal%C3%A1n-nyelv%C5%B1-oktat%C3%A1s%C3%A9rt-t%C3%BCntettek-Barcelon%C3%A1ban-t%C3%BCntet%C3%A9s-katal%C3%A1n.htm
https://hu.euronews.com/2021/12/18/a-katalan-nyelvu-oktatasert-tuntettek-barcelonaban
https://m.nyest.hu/hirek/spanyol-tamadas-a-katalan-ellen

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások

Honlap ajánló