20240420
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2020 március 12, csütörtök

Nyilt levelem Fábry Sándor művész úrnak

Szerző: Bakonyi Tibor

Ha érdemesnek tartja a leírtak egy részét, alkalmazza nyugodtan a műsorában. Mindenekelőtt röviden bemutatkozom:

Kedves Fábry Sándor művész úr! 

Bakonyi Tibor vagyok, 12 évre voltam másodfokon elítélve, ebből 8 évet töltöttem a Kádár átnevelő Intézeteiben. De nem volt eredmény maradtam a régi.

Börtönben munkatársaim voltak Göncz Árpád, Bibó István, Kosári Domokos, Válóczi István dandártábornok, a zárkatársam is volt több katolikus pap és 56’ -ban Mosonmagyaróvár volt város parancsnoka Ambrus József őrnagy, többek közt Faddi Otmár ferences atya illetve a mai közélet több tagja, akiket nem szívesen említek és még sokan mások.

 Kosári Domokos egy előadássorozat  --szervezésével kapcsolatban elnevezett rácsakadémikusnak. Ennek az előadássorozatnak a címe „Tiszta vizet a pohárba.” Erről 36 video kazetta készült. A Rendőr hagyományőrző egyesület egyik ötletadó kezdeményező alapítója. Jelenleg a Szent László Ifjúsági Szövetségalapító elnöke vagyok. Egerben a Bornemissza Gergely Felderítő zászlóalj együttműködésével, majd a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel bonyolítottuk programjainkat.

Kérem a művész urat tekintse meg honlapunkat, amelyet a fejlécen megtalál.   

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tartott „Tudományos ismeret- és tudásgyarapító, Inspiráló előadássorozat” keretében több neves személy előadásáról készítettünk DVD filmet, többek között 2006. márc.8-án Faludy György barátom életrajzi előadását rögzítettük

* * * 

’56 után a Börtön Újságot, mely a rabok számára íródott, úgy hívták a rabok, hogy „Küblise Zeitung”- Hír a szabad világból - Cikk: egy szovjet autógyár és egy Amerikai autógyár kocsija versenyzett, az amerikai utolsó előtti a szovjet második helyezést ért el. Ketten indultak. Akkor is nagyon fontos volt, hogy az újságíró hogyan írja le az eseményt. Csak igaz

***

A budapesti vidámparkban régen a II világháború előtt és egy ideig még utána is szellemvasút vagy „Höle”-  pokol – működött. A látogatók beültek egy kétszemélyes kocsiba, amely rohant a sötétben. Hirtelen felbukkant egy boszorka és a kocsiban ülő felé kapott, majd egy nagy medve ágaskodott, vagy egy koporsó teteje felpattant és a benne ülő hulla felült ordított, aztán a halálnál villant a fény és a kaszával felénk suhintott stb., vagy éppen Hófehérkével és a hét törpével találkoztunk. Így szórakoztatták a vendégeket.

Ezt a pártvezetőség rossznak találta. Ne ijesztgessék a dolgozó népet, és ne rongálják az idegeit a szocialista ifjúságnak. Átépítették és utána korhatár nélkül látogathatták. Rohant a kocsi, hirtelen megállt felvillant a szabadság szobor, majd tovább rohant, itt T. Sz. munkások aratták a búzát, utána Rákosi pajtás a búzatáblában integetett, aztán Sztálin elvtárs jóságosan ott állt felemelt kézzel, itt is hirtelen megállt, villanás és rohanás, majd a hős magyar bányászok munkaversenyben a szovjet bányászokkal, és a magyar - szovjet nép megbonthatatlan barátság jelképei látszottak és egyéb szocialista vívmányokban gyönyörködhetett a dolgozó nép és fiai. Ez lett a szellemvasútból.

Ettől kezdve nem kellet sorban állni, tülekedni, mint az üzletekben. Olyan híreket halottunk, hogy a szellemvasútban nem kívánatos szellemek vannak…     

* * * 

R. Mátyás uralkodása idején volt egy időszak, amikor megsokallták a központi bizottságban, hogy a karácsony kétnapos ünnep (abban az időben március 15-ét is munkával kellett ünnepelni), mert már mindenki istentagadó lett, a templomok is üresedtek, az emberek leszoktak a templomba járásról is, mivel nem vetett rá jó fényt ha valaki oda járt  Tehát minek a karácsony másnapját tartani, áttette az ateista uralom május másodikára. Hadd ünnepeljen a dolgozó nép a munka ünnepén, érezzék jól magukat, vonuljanak a Sztálin szobor előtt boldogságtól kipirult arccal, Táncolva, integessenek

„Bölcs vezéreiknek” vidáman, és utána egy pár virslit meg fél liter bort kapott minden felvonuló. Ittak, ettek, ünnepeltek. Minden ember boldog volt. A hal is jól érzi magát a kiszáradásban, lévő tóban is a Párt akarata, utasítása szerint. Akkor,   abban az időben ez volt a Békemenet) ( Manapság is vannak Békemenetek hogy demonstráljuk A Kormányunk kiválóságát.

Van egy jól ismert nóta: „Száraz tónak nedves partján döglött béka kuruttyol, meghallja a süket ember, ki a vízben, lubickol, sej haj denevér, bennünk van a kutyavér”. (Talán már kutyák is voltunk…) Még egy kis adalék a vallásüldözéssel kapcsolatban: a Lipót mezőn a templomot raktárnak alakították át. A Vörös kereszt Által adományozott Gyogyszreket Raktározták itt A papot, mint népbutítót meg elítélték, mert a bolondokat imádkozni tanította. Majd átvette a helyét: A párttitkár, aki ugyanúgy lelki gondozója lett az orvosoknak, ápolóknak és a bolondoknak is.

* * * 

Latabár Kálmán a „karácsony másnapjára” is kitalált egy kabarét, vendégei voltak május másodikán, illetve (karácsony ) másnapján, meglepetés a bejgli volt az asztalon, mire megszólalt az egyik vendég:

-       Kálmán! Hiszen ez kőkemény!

Latabár:

- Hogy-hogy? Csak másnapos!

Azután már nem a Jézuska és az angyalok hozták a karácsonyfát és az ajándékokat, hanem a szovjet mintájú télapó. A mikulást is kitiltották az óvodákból, iskolákból, mert Miklós püspök is klerikális volt és a tetejébe Horthy is Miklós volt. Tehát csak a szovjet mintájú télapó jöhetett.” Akkoriban járta az a vicc, hogy mi a legnagyobb meglepetés Kón-éknál? –„Amikor a télapó helyett a gestapó jön”.-„

Tanító néni azt tanította az iskolában a gyerekeknek, hogy csak semmi Jézuska meg angyalok, nem szabad a gyerekeket becsapni meg hazudni nekik, arra kell tanítani mindenkit, hogy ne hazudjon, ne csaljon, ne lopjon! A szüleitek vesznek mindent, a szüleitek becsapnak, nem mondanak igazat. Mi kommunisták nem hazudunk, nem csapunk be senkit. Igazmondó szocialista embertípust nevelünk.

A suliba, ha pofont vagy körmöst adott a tanító, a párttag azt mondta, add vissza neki. Egy alkalommal kapott is a tanító, de kicsapták a tanulót, mert akkor még nem volt divatban a személyiségi jogvédelem. Ma más a helyzet, a bűnözőnek személyeséi jogai vannak, az arcát kitakarják, nehogy megismerjék. Az akkor kicsapott tanulót sok iskolába fel sem vették a tette miatt. Ez is igaz volt. Pedig a „Akkor Már Rákosi Elvtársat ünnepeltük”

Betiltották a hittan tanítást, a papokat kitiltották az iskolákból is, vagy bebörtönözték őket. Én a hittan tanárommal a gyűjtőfogházban találkoztam.

* * * 

Annak idején egy külföldi újságíró Moszkvában egy párttag idegenvezetővel városnézésen volt, az egyik Francia megjegyezte egy ékszerbolt előtt:

- Mennyi sok érték van itt és nincs bezárva rácsál a kirakat!

Idegenvezető:

- Nálunk legfőbb érték az Ember. Többször annyi ember van bezárva Magyarországon, és a szuban mint amennyi párttagunk van. Mi keményen építjük a szocializmust. A Népi-demokráciában

* * *

Kádár elvtárs Kenedi elnöktől kért atombombát védelmi célra,

Kenedi azt mondta,- adok, de cserébe kérek három TSZ parasztot.

 Kádár: miért pont TSZ paraszt kell. Azért mert három TSZ paraszt több kárt tud tenni

 Mint egy Atombomba. Ezek korabeli viccek voltak

 A mostani neon kommunista országgyűlési képviselőből elég lenne kettő is.

1956-os vicc nagy betűkkel ki volt meszelve a falakra MSZMP

Én illegálisan jöttem haza Bécsből, és kérdeztem egy munkás barátomtól,

Te, mit jelent ez az MSZMP

   Azt felelte Megint, Szarba, Maradtunk,Pajtás

Most 2009. ben vissza kellene változtatni a nevüket, hogy

Most is Szarba Vagyunk söt el Kurtúk elvtársak    

(Magyar Szocialista Vágyakozó Kommunista Párt)    

Mi van ma?!- Mi lesz holnap?!

Ugyanazok a személyek a pártjuk neveit annyiszor változtatják ahányszor a fennmaradási helyzet, Túlélésük kívánja, Ők és a kiszolgált pártkatonák lettek az utódaik és tanácsadói. Most ők a legjobb keresztények, a legvallásosabbak, ott szoktak ülni augusztus 20-án a bazilikában a szentmisén az első sorokban, a régi igazi hívők, meg ahol hely maradt. Még előfordulhat az is, hogy a legjobb hungaristák lesznek, vagy magyar gárdisták, mert ifjú gárdisták már voltak. 

A karácsonyt ők ünneplik a legjobban, mert van miből és mivel. A(többinek nem igen) Most jöhet a Jézuska és az angyalok, az ő gyerekeik öltöznek az iskolai ünnepségen angyalnak. Ők lennének a megtért báránykák? Az egyház ezt hiszi?  Ma már mikulásgyárat formáltak a Hősök teréből, mindenki jó szívvel, önként adakozik, ők nagylelkűen osztják mások adományait, úgy, mint annak idején mások földjeit, házait, és szellemi termékeit, bár azokat nem önkéntesen adták.- De ma már túl sok az adakozó, most majd megadóztatják az adományokat is. Már tervbe van.  

* * * 

Háború után vicc volt (mivel a magyar mindenből viccet formál még a saját tragédiájából is):

- Az adószedő szerint ki a szegény? –(Ez ma is kérdés!?)

 - Jön-e füst a kéményén. Meg kell nézni az árnyékszéket, ha kiszáradt és a pók beszőtte, akkor szegény.

Latabárnak erre is volt vicce. Bejön a színpadra, húz egy spárgát, közbe mondja cukorspárga, húzzam? (nagy csörömpölés)

Nagy Közönség:

- Húzza!

- Húzzam?

- Húzza!

- Húzzam?

- Húzza!

Egy csomó csajkát húzott be a színpadra.

Latabár felkiált: Maguk akarták, itt van!

 Emberek!

Mindenki vegyen több fésűt!

Tömeg:

- Miért?

Latabár - Mert maholnap már szarunk sem lesz! (tudni kell, hogy abban az időben szaruból gyártották a fésűket)

 Ismét bejön a színpadra egy biciklin, a kormány vörösre van festve és mozog jobbra balra, rángatja nem lehet arra menni amerre akar, mérgesen kiabál:

- De sok baj van ezzel a vörös kormánnyal, nem arra megyek, amerre akarok! (Vastaps, vissza, vissza, vissza, ordít a közönség). Függöny le, majd Kálmán bácsi kiugrik a függöny elé SS egyenruhában, meghajol, azt kiáltja:

- Túdtam, hogy visszahívnak!

Következő színpad irodahelyiség, egy nagy keretben Rákosi kép van és szaladgál föl-alá az irodában, és a közönséget kérdezi, hogy hova akasszam?

Műsor után az AVO letartoztatta.

 Kihallgatáson azt mondta Latabár, hogy felajánlásban két hét alatt tizenkét évet leülők! (Ugyanis abban az időben a bányászok felajánlásban tíz tonnával több szenet bányásztak és

 Divat volt felajánlásban dolgozni, amiért persze nem kaptak fizetést.) 

(A Latabár programok arhívumában, részletesen megtalálható)

* * * 

Szintén a Rákosi korszakban, fel jelenthetek bárkit, mert alkotmányos joga, még ma is az, hogy van valamije, vagy akármiért ez annak idején hazafias tett is volt!-(Mert akkor a feljelentők országa voltunk.)>-(Most, meg lenyúlások országa lettünk)<-

Egy időben Árurejtegetésért is szigorú büntetés járt,

Házkutatás!,-- találtak 3 kg zsírt- 5 kg lisztet- 10 kg krumplit és 1kg aranyat az Árú rejtegetésért börtön járt a népbíróság rögtön ítélkezett.

Kihallgatáson kérdezték, hogy az aranya honnan van, -azt mondta, hogy lopta. Árurejtegetésért elítélték, a Népbíróság, a Népnevében! Gyorsított rögtön ítélő bíróság 3. évre, az aranyat nem vették figyelembe, mert lopta már a jegyzőkönyvben nem szerepelt,” mert ők is jó emberek voltak”.  ÁVO-n elkobozták. A Börtönben kérdezték a rabtársak, ott azoknak, elmondta, hogy a szüleikkel, amikor elhurcolták Őket Ausswicba még kisfiú volt a családi aranyat egy keresztény családnak adták megőrzésre a szülei, azzal, ha a családból valaki visszajön, adják oda neki. Az aranyat a keresztény család nekem visszaadta.

Hát akkor miért nem mondtad meg ezt? –Azért mert akkor meghurcolták volna őket is és Én tiz évet, kaptam volna. Vagy recski táborba visznek. Úgy, mint Faludi György a világot látott, híres író költő. Aki szintén haza jött, mert magyar volt a felszabadult magyar hazájába, Szabadon akart élni Ő is Recsken kötött ki. Előtte az Andrási út 60.-ban Átnevelték, gyógykezelték..

Az ÁVH munkaerő gazdálkodással is foglalkozott, a rabbányászok zúgolódtak, mert nem volt fogorvos, a parancsnok meg nyugtatta őket, hogy nemsokára itt a fogorvos már letartozatták gyorsított el járással a népbíróság, ítélkezik. –

* Az ÁVH Takarító vállalatként is működött: intenzív padlássöpréssel takarította a Parasztok padlásait. És kamráit A Népnevében. A nép vagyonát.    

***

 a Weiszmanfréd is zsidó volt, Horthy -ék nyugatra menekítették. A gyárát Felszabad- dullás után el vették, államosították és Rákosi mátyás művek lett.-( Majd 1999. után, volt párt vezetők privatizálták illetve elörökölték, és meg semmisült a nagyipar Csepelen is a többi össznépi tulajdonba kisajátított, elkobzott vagyonnal együtt.( Meg nehogy a kapitalisták vissza kaparintsák)

 *** 

Hasonlóan Goldberger is zsidó volt Ő úgy kezdte nyakába ládából cipőfűzőt és egyebekkel, házalt és gyárat alapított. Mivel nagyon okos szorgalmas ember volt. Gyáros lett.  

A Neményi testvérek úgy szintén és nem a németek szerelték le a gyárát és vették el. A Szovjet katonák kezdték le szerelni, akarták el vinni, de a munkások visszalopták a kikötőből.

***

A rabok a börtönben egymásnak mesélik a történeteiket, közbe szól az egyik, ne hazudj annyit, közbeszól egy mási is-, nem számit, mit mond, csak érdekes és tanulságos legyen, és hogyan adja elő. Az a fontos.  

Ezt a pár viccet és Tanulságos történetet ajánlom felhasználásra a mű- só -de- Rába.                                  

Még egy szójátékkérdés:- mivolt a keletnémet szakszervezet neve? Válasz- Rába szott-

. A magyar néphadseregben, amikor a tiszt meg dicsért egy kiskatonát- vigyázza vágta a-magát és azt kellet ordítani jó hangosan „ a Dolgozó népet szolgálom! „’56után a (Börtönben azt mondták dolgozó népet, ülöm.)”                                

***

Egypár anekdota Utas szállító repülőgép államfőket, szálit. Kongresszusra emberjogi konferencia a téma emberi egyenjogúsági kérdések és a békés egymás mellet élésről. A repülő mű-szakihiba miatt kényszer leszállást hajtott végre egy szigeten kíváncsiskodó kannibál bennszülöttek vették körbe ölet, a törzsfőnök kérdez, te kivagy Én- Hrustyov vagyok a nagy szovjet nép vezére, --    törzsfőnők,- mi meg éhesek vagyunk pörkölt lesz belőled, következő, és te kivagy- én az amerikai nép elnöke vagyok,- gulyás leves. Következő én egy kis nemzet magyarok helytartó vezére vagyok.?- Felkiált a törzsfőnök Kádár elvtárs isten hozott az égből a fiam nálatok van egyetemen legyél a vendégem meghívlak ebédre nemzetközi hírű szakácsunk van.

***

Még egy.- Felszabadulás után a megyei pártbizottság titkárja berendeli János bácsit, azt mondja János bácsi! Kinevezem az iskola igazgatójának János bácsi toporog szabadkozik no de titkár e’társ írni olvasni sem  tudok. a-nem számit, maga 19-es megbízható elvtárs és börtönbe is vót majd menetközbe megtanul, eltelt egy év János bácsi bemegy a titkár e’társhó hát mibaj János bácsi semmi tikár elvtárs azért jöttem, mert kilépek a pártból.- De János bácsi miért, most amikor már ír olvas, János bácsi, a-azért!

***

A Kínai -Magyar határnál Vásárosnamény-nél, a Kínai gyerek azt mondja a Magyarnak a mi Hadügyminiszterünk a Namir. -Magyar gyerek válaszol a mienk nem is olvas.

*** 

Török országban az államfők értekezletén, a Török miniszter szólt: emelem poharam a 150 éves török magyar közös uralomra. Ezt követően azt kérdezte Hruscsov a török Miniszterelnöktől, hogy tudtatok 150 évig Magyarországon lenni, válasz: ja-mi nem kiáltottuk ki a magyarok nemzeti ünnepének a mohácsi vészt, mint ti április 4 ét. 

Mai Kérdés? -miért szüntették meg a sorkatonai szolgálatot magyar országon?- mivel már nincs Dolgozónép-, nincs kit szolgálni a többi nem számit, mert ma Csőcselék van, meg csak adófizető tömeg van, meg bűntudattal élő adócsaló,- aki nem megy az utcára és befogja a pofáját, meg aki nem is akar dolgozni. Ma már olyan is akinek nincs munkája na meg a birkanép. A birkáknak meg Elég egy Juhász. Aki nem szolgál,- hanem Terel.* Nehogy úgy szolgálják a népet, mint 56’-ban tették. Mert akkor az a kevés rendőr bajba lenne. Mert nem tud annyifelé szakadni, A közjogi méltóságokra vigyázni  a Bűnözést meg előzni. Illetve a bűnőzőket kézre keríteni. Vagy meg regulázni. Na de 56’-ban Ők is Ott voltak ahol kellet.

 Tisztelettel. És Élvezettel nézem minden műsorát. Ön kiváló és zseniális ember. Isten tartsa meg a Stílusával sokáig.

                                                           Baráti kéznyújtással.

Bakonyi Tibor Rács-akadémikus
A Szent László Ifjúsági Szövetség
Alapító elnöke
Volt kádár, átnevelő intézeteiben 8 évet töltöttem
. 12 évre volt elitélt ebből 8-évig A Dogozó népet ültem.
De nem tudtak átnevelni!

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások