20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2011 november 10, csütörtök

Szcientológus voltam

Szerző: Bonyai Péter

A magyarországi szcientológia egyház egyik csúcsvezetője aki közel tíz év után szakított a szervezettel, kulisszatitkokat tár fel "Szcientológus voltam" című kötetében - illetve a "Becsengetünk és elfutunk" sorozat legújabb filmjében.  A Heti Válasz a könyv népszerűsítésére bemutatja Bonyai Pétert, a kiugrott szcientológust. [ez a cikk főleg a pénzről szól, a szcientológia többről]

- Olvasta Bartus László Fesz van című leleplező könyvét a Hit Gyülekezetéről?

- Csak évekkel a megjelenése után, amikor kijöttem az egyházból.

- Hitelesnek tartotta ezt a kötetet?

- Nem ismerem a Hit Gyülekezete belső életét, de a könyv őszintének tűnt.

- Anno sokan lelkesedtek Bartus könyvéért, ám mióta a szerző a közéletben elszabadult hajóágyúként viselkedik, többen megkérdőjelezik az illető hitelességét. Önről esetleg nem fog kiderülni pár év múlva, hogy nem is az a józan fiatalember, akinek most látom?

- Remélem, nem; az egyház persze mindent el fog követni, hogy szavahihetetlennek állítson be. Politikai szerepet pedig nem vállalok, és Szcientológia: objektíven és szubjektíven című blogomban sem szoktam szélsőségesen megnyilvánulni.

- Kötete mennyiben illik bele a szcientológiáról világszerte megjelent leleplező könyvek sorába?

- Alapvetően beleillik, hiszen ugyanarról az egyházról szólnak, ráadásul én Németországban, Dániában és az Egyesült Államokban is dolgoztam a szcientológia központjaiban.

- Nyilván lesznek, akik kétkedve fogják olvasni a könyvét. Mivel tudja igazolni, hogy mindaz a számos abszurd vagy éppen hátborzongató eset, amiről beszámol, megtörtént?

- Aki elolvassa a könyvemet, láthatja, hogy az nem egy harcos vádirat, amivel mindenáron meg akarok győzni másokat. A kötettel egyetlen célom van: aki a szcientológiával szeretne foglalkozni, az egyház hivatalos álláspontja mellett ismerhesse meg a szervezet árnyoldalait is. Akkora képzelőerővel pedig nem rendelkezem, hogy ennek a tíz évnek a történéseit ilyen részletességgel mind kitaláljam. Ha volna ilyen képességem, lehet, hogy elmennék sci-fi írónak, ahogy annak idején a szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard is kezdte.

- Tudomása szerint hányan léptek ki az utóbbi években a hazai szcientológia egyházból?

- Több tucatnyian bizonyosan, de ezt nehéz pontosan megmondani. Számos olyan ember van, akiről tudom, hogy már nem tartja magát szcientológusnak, de papíron az egyház tagja marad.

- Miért?

- Sok vállalkozó tagja az egyháznak, és ha megtagadja a szervezetet, akkor a szcientológus kapcsolatrendszerére épülő üzleteinek befellegzett.

- A kilépettek közül vajon miért ön az első, aki könyvet ír a szcientológia árnyékos oldaláról?

- Talán azért, mert a szcientológia keményen fellép a kritikusokkal szemben, az egyház tisztségviselői pedig az auditálások alkalmával sok olyan magánéleti titkot elárulnak, amivel sakkban lehet tartani az embert. Én is egy csomó olyan dolgot tudok másokról, amit nem kellene tudnom. Amikor például felvettünk valakit munkatársnak, írásban kellett nyilatkoznia arról, hogy kivel létesített szexuális kapcsolatot, milyen perverziója van, esetleg homoszexuális-e.

- Ha, az egyház tisztségviselőjeként, az ön feladata lenne, hogy "fekete propagandát" szervezzen egy elnyomó személy - jelesül mostani önmaga - ellen, mit tenne?

- Átnyálaznék minden dossziét, amit az egyházban vezettek rólam, és megnézném, milyen szaftos magánéleti adalékkal lehetne megkérdőjelezni a hitelességemet.

- Önről mit rejthetnek a dossziék?

- Szerencsére meglehetősen visszafogott életet éltem a szcientológia előtt. Tizenhét évesen lettem az egyház munkatársa, így korábban esélyem sem igen lett volna durva dolgokat elkövetni.

- Sikkasztással azonban biztosan meg fogják vádolni, hiszen könyve szerint az egyházban ezért folyt eljárás ön ellen.

- Meglehet, azt fogják híresztelni, hogy sikkasztottam, megrögzött hazudozó vagyok, ezért is rúgtak ki a szcientológia elitcsapatának számító Sea Orgból. Csak akkor erre vajon miért nem sikerült sohasem bizonyítékot találni, és miért lehettem évekig a hazai egyház egyik vezetője, a közép-európai szervezet második embere?

- Az egyház tisztségviselőjeként sem követett el például köztörvényes bűncselekményt?

- Nem tudom pontosan, hogy az egyház kétes ügyletei büntetőjogi szempontból minek minősülnek. Mindenesetre követtünk el dolgokat, amelyek valószínűleg törvénytelenek voltak.

- Például?

- Bejön egy vállalkozó az egyház központjába, sporttáskában átad húszmillió forintot, és azt mondja, kamu számla alapján visszaigényelt áfabefizetésből származó feketepénz. Átvesszük, az adóhatóságnak meg azt mondjuk, perselypénz, és onnantól nem kell elszámolni vele. Holott nem jóhiszeműen vettük át az összeget, hiszen tudtuk, hogy törvénytelenségből származik. A szabálytalan munkaszerződésekről, az alkotmányos jogokról lemondató formanyomtatványokról, a kiskorúak foglalkoztatásáról vagy a kriminális állapotban lévő könyvelésről ne is beszéljünk; ezek nagy részét azonban az egyházi státusz miatt jobbára ki tudtuk magyarázni.

- Könyvéből tanulságként azt szűrtem le: a szcientológia egyház egy extraprofitra gyúró adománygyűjtő hálózat, minden más csak körítés. Tényleg ez a helyzet?

- Nehéz volna eldönteni, hogy L. Ron Hubbardban melyik motiváció volt erősebb: jobbá tenni a világot, avagy mindeközben meggazdagodni. De mindegy is, mert a végeredmény egyértelmű: az egyház egész szervezeti felépítése a bevétel maximalizálását szolgálja.

- Vagyis a csütörtök délután két óra a világ összes országában azt jelenti, hogy ebben a pillanatban le kell jelenteni az amerikai központnak az elmúlt heti bevételeket.

- Így van, és minden szcientológusszervezet a bevételeinek harmadát különféle jogcímeken köteles átutalni az amerikai központnak; kivéve a jogdíjakat, mert azoknak a 90 százaléka oda kerül. A fő bevételek egyébként nem a tanfolyamokból, hanem az adományokból származnak, melyeknek csaknem egésze szintén Amerikába vándorol. Van kismillió projekt, amire gyűjtést indítanak, és az amerikai fundraising módszerek fanatizált változatával világszerte megpumpolják a tagságot. A magyar egyháznak is így sikerült több mint egymilliárd forintot összeszednie új budapesti székházának megvásárlására.

- A Heti Válasz legújabb filmjében ön eljátssza, hogyan kell meggyőzni egy vállalkozót, köhögjön ki egy adományt. A felvételt készítő kollégáim azt mondták: olyan hiteles alakítást nyújtott, hogy kis híján elővették a pénztárcájukat.

- Ezek kifinomult manipulációs technikák. Egy szcientológus vállalkozó persze eleve nyitott az adományozásra; a nehézséget az okozza, hogy sokuknak nincs annyi tartaléka, hogy csak úgy benyúlhassanak érte a páncélszekrénybe, hanem el kell adni valamit, vagy hitelt kell felvenni. Az én dolgom volt minderre rávenni őket.

- Minden szcientológus elkötelezettsége ellenére miért ad egy vállalkozó egy fillért is olyan homályos célra, mint a bolygó clearré tétele?

- Mert úgy érzi, valamit vissza kell adnia annak a közösségnek, amelyből a jóléte fakad. Az egyház ezt használja ki a végletekig. Elhiteti vele, hogy azzal teszi a legtöbbet a világért, ha a szcientológia projektjeire - a Drogmentes Maratonra, a pszichiátriaellenes kampányokra, a bűnmegelőző programokra - adományoz. Sokszor az erején felül, ráadásul úgy, hogy ezekkel a pénzekkel soha senki nem számol el.

- Önnek mennyi pénze van az egyházban?

- A tíz év alatt bő tízmillió forintot fizettem be tanfolyamokra vagy adományként; az ingyen elvégzett kurzusok sok százezres árát pedig akkor számlázták le nekem, amikor kiléptem. De ha ide vesszük azoknak a munkáknak az értékét is, amelyeket ingyen vagy éhbérért végeztem az egyháznak, akkor összesen 20-25 millió forintról van szó.

- Könyvében megdöbbentően őszintén és önkritikusan beszél arról, hogyan lett "egy közösséget kereső fiatalemberből pénzéhes, másokat kizsákmányoló szörnyeteg". Miként jutott el ennek felismeréséig?

- Akiben akár csak pislákol a lelkiismeret szikrája, felméri a tettei következményeit. Ha például tizedszerre húzok le egy informatikus vállalkozót több százezer forintra, és látom, hogy ehhez már osztalékelőleget kell felvennie a cégétől, és három éve ugyanabban a ruhában jár, mert az egyháznak adja a pénzét, azon elgondolkozik az ember. És ha még az a projekt sem jön létre, amire adakozik, akkor kezd kínossá válni a helyzet, hiszen hazudtam neki.

- Kilépésében emellett nyilván szerepet játszott mindaz a megaláztatás, amiben többször is része volt. Jól értem a könyvéből, hogy Dániában kvázi börtönbüntetésre is ítélték?

- Igen. Volt egy időszak, amikor a szcientológusok azt gyanították rólam, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal kémje vagyok. Ki akarták deríteni, hogy így van-e, ezért "előzetes letartóztatásba" helyeztek. Huszonnégy órás őrizet alatt tartottak három hónapig, rendszeresen e-méterrel - vagyis hazugságvizsgálatra is használható bőrellenállás-mérő műszerrel - faggattak, de mivel nem találtak semmit, visszaküldtek Magyarországra.

- Akkori eszével minden további nélkül elfogadta ezt?

- Persze nem tetszett a dolog, de akkor úgy gondoltam, ha ez kell ahhoz, hogy a világ jobb hely legyen, akkor ki vagyok én, hogy akadékoskodjak? Nem is képzelné, mi mindenre rávehető egy kellően fanatizált ember; ugyanez a végletes elfogadás munkál azokban is, akik odaadják a teljes örökségüket az egyháznak, hogy aztán a végén földönfutóvá váljanak.

- Mi volt az utolsó csepp a pohárban, mielőtt a távozás mellett döntött?

- Miután kirúgtak a Sea Orgból, még két évig az egyház tagja voltam, aztán leépítettem minden kapcsolatomat. A végső lökést az adta, hogy ebben az időben ugyanúgy viselkedtek velem, mint ahogy korábban én másokkal: egy nagyobb pénzösszeget akartak kicsikarni belőlem. Ekkor döntöttem úgy, hogy elég volt. Egy ilyen interjúban persze csak utalni tudok az egyháztól való eltávolodásom okaira; a könyvben azonban részletesen kifejtem döntésem hátterét.

- Szenvedett maradandó lelki, pszichés sérülést?

- Sosem voltam labilis személyiség, így tartós sérülés, azt hiszem, nem lett. Mindenesetre vagy két évig tartott, amíg kipucoltam magamból a szcientológiát. Ezt az időszakot senkinek sem kívánom: miután minden vagyonom az egyházhoz vándorolt, ott álltam pénz, kapcsolatok, végzettség nélkül, és elölről kellett kezdenem az életemet.

- Mivel foglalkozik most?

- Azt a vállalkozást vezetem, amit még az egyház tagjaként indítottam. Évekig szcientológusokból éltem - abból, hogy a hubbardi technológiát alkalmazó cégek anyagait kompatibilissá tettem az egyház elvárásaival. Aztán leépítettem ezeket az ügyfeleket, és átálltam fordításra, illetve internetes kereskedésre. Az egyházzal akkor tudtam végleg szakítani, amikor már a megbízásaim sem függtek tőlük.

- Jól tudom, hogy ez családi vállalkozás?

- Igen, a feleségemmel működtetjük. Őt az egyházban ismertem meg; és azt, hogy ép ésszel kibírtam mindezt, jórészt neki köszönhetem. Az egyház azt akarta, hogy váljon el tőlem, de ő engem választott, és végül együtt, egymást erősítve jutottunk el oda, hogy a szcientológiával egyszer és mindenkorra szakítunk.

Idézetek a könyvből

"Az egyik leggazdagabb magyar szcientológus hozzám fordult egy ügyben. Auditálásakor ugyanis kiderült, hogy adócsalást követett el, és ezt szerette volna "kezelni" - valahogy visszajuttatni a pénzt az államhoz. A "wog" ügyvédek, akiket megkeresett, csak kiröhögték. Az egyik viccelődve meg is jegyezte, hogy vegyen annyi értékben illetékbélyeget, amennyit elcsalt, és égesse el az udvaron.

Rögtön bevillant, hogy ezt ki lehetne használni. Miklós ki is adta, hogy menjek el a WISE-konzultánssal a gazdag emberhez, beszéljek lyukat a hasába arról, hogy mekkora veszélyben van az egyház, az elnyomók tönkre akarják tenni. Ha odaadja a pénzt, akkor az úgyis az államhoz vándorol, tehát az ő lelkiismerete is megnyugszik. Szerda este volt, és kajánul hozzátette, hogy a kilencmillió csütörtök kettő előtt kellene, azaz anélkül ne nagyon jöjjek vissza.

Emberünk meglepően jól fogadta a dolgot - igaz, a WISE-konzultáns is profi eladó volt, simán meg tudtuk dolgozni. Aztán rátértünk arra, hogy akkor az első részlet (kilencmillió forint) az azonnali problémák kezelésére most kellene. Átment a villájának másik szobájába, és hozott is egy reklámszatyorban kilencmilliót. Alig hittem el, hogy ezt összehoztam. Emberünk megígérte, hogy kiszámolja, mennyit fog még fizetni, és megbeszéljük a továbbiakat. Azért a lelkemre kötötte: nehogy az ő nevére állítsuk ki a számlát."

*

"A pénzhiány miatt bizonyos statisztikák felvitele nehézségekbe ütközött, és ekkor jöttek a kreatív megoldások. Az egyik ilyen statisztika a "működőképes berendezések százalékaránya" volt. Ezt csütörtök délelőtt kellett ellenőrizni, és mindig 100 százalékon kellett tartani. Az egyik csütörtök délelőtt elromlott az egyik hűtő. Esélytelen volt még aznap délelőtt megjavítani, így lerontotta volna a statisztikát. Egy megoldás maradt: el kellett távolítani a hűtőt a bázisról. Dezső azonban ezt nem merte meglépni, mert a hűtő az egyik munkatársé volt, aki beköltözéskor magával hozta. Miklós belső ügyekkel foglalkozó helyettese fél kettőkor rákérdezett, hogyan áll a statisztika. Amikor megtudta, mi a helyzet, közölte emberünkkel: nem érdekli, hogyan, de oldja meg a problémát. Ekkor már csak 15 perc volt kettőig, így gyorsan kellett cselekedni. Egyik beosztottjával odarohant a hűtőhöz, kivitték az erkélyre, és kidobták az utcára."

*

"Ketten jöttek értem: az európai OSA külső kivizsgálásokkal és nyomozásokkal foglalkozó főtisztje, Wahida Hickey és Nemes Natália, egy magyar lány - ő felelt az összes belső vizsgálatért és igazságszolgáltatási akcióért. Ekkor már éreztem, hogy baj van. Nem hétköznapi lehetett az ügy, ha két ilyen magas rangú ember foglalkozott vele. Röviden tájékoztattak, hogy beépített embernek tartanak. Wahida hozzátette, hogy az egyik szcientológus "felismert", és szerinte dr. Veér András egyik tanítványa vagyok. Elméletük szerint a gonosz, antiszociális személyiségű pszichiáter összefogott a Nemzetbiztonsági Hivatallal, és közös erővel beküldték az egyházba kémkedni az egyik legjobb tanítványt - ez volnék én. A fordítási misszión elkövetett "romboló akcióim" és "gyanús viselkedésem" (néha kíváncsiságból elolvastam mások telexeit) megalapozottá tették ezt a gyanút, úgyhogy ezt most ki kell vizsgálni.

Natália vette át a szót. Behívta az addig kinn ácsorgó biztonsági őrt (ő szintén magyar volt), és közölte, hogy Józsi ezentúl a nap 24 órájában velem lesz. Egy szobában fogunk aludni, és nem mehetek sehová egyedül."

Forrás: Heti Válasz

Hozzászólás  

#1 megkaptak a maguketbeugro 2016-07-25 18:37
Bélsárral öntötték le Budapesten a szcientológusok amerikai nagy főnökét!

Világbotrány! Szombaton Pesten a Váci úton a felháborodott lakók emberi fekáliával öntötték nya kon a Szcientológus Világegyház nagytitokban Magyarországra érkezett főnökét.

Szombaton kora délelőttől a Duna Plaza, a Váci út 169. számú ház környékén egyre több lakó adott hangot felháborodásának. A szcientológusok lényegében elfoglalták a környéket, akadályozva a környékbeliek mindennapi békés életét!

ripost.hu/cikk-belsarral-ontottek-le-budapesten-a-szcientologusok-amerikai-nagyfonoket

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások