20240419
Last updateCs, 08 febr. 2024 7pm

rovas logo

2012 október 16, kedd

A VMSZ nemzetáruló vezéreinek bűnös "életrajzuk"

Szerző:

Régi cikkek gyűjteményeit találjátok Kasza Józsefről ezen a helyen  aki annak idején Milosevity "óhajára" (parancs) szétrobbantotta a történelmi VMDK-t A szemléltetőt azért teszem közzé, hogy olvashassuk és összehasonlíthassuk a magyarságot eláruló egyéni haszonra szert tevő VMSZ - t és azon "szervezet" vezetőit a kezdettöl a mai napig, Kaszától Pásztorig mert Pásztor Pista is családi vállalkozást csinált a VMSZ-böl mellyel a szerb hatalmi szervekkel és a csonka országunk vezetőivel áruba bocsájtotta délvidéki magyarságunkat.

Volt egy cikk Okos Márton-tól ahol leírta hogyan osztotta ki Kasza Jóska Rácz Sándort (MVSZ) a tiszteletbeli elnökét, aki azt "merészelte" kijelenteni, hogy az OVB jóváhagyta MVSZ népszavazási kezdeményezést a kettős állampolgárság ügyében.

A rendezvény végén Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a szerb kormány miniszterelnök-helyettese odament Rácz Sándorhoz, és többek előtt számon kérte tőle a kettős állampolgárságért történő népszavazási kezdeményezést, melyet felelőtlenségnek nevezett, mert szerinte a magyarok nem szavazzák meg, és akkor főbe lőheti magát, mármint Rácz Sándor. Kasza kifejtette, hogy ezt az ügyet a parlamenti pártokra kell bízni... Nem kell csodálkozni, hogy a szerb sajtóban is a szerbek; pl. a belgrádi Politika napilap is, Kaszán meg a magyarokon kárörvendve röhögnek . Hisz míg ők bárkinek simán megadják a szerb állampolgárságot, és semmi kifogásolni valót nem látnak abban, ha más államok is ilyen politikát folytatnak, addig a vajdasági magyarok egymást nyírják.

... 2005-augusztus utolsó napjaiban egy merénylet kísérletet rendezett magának, szerintem azért, hogy még jobban felfigyeljenek rá.Így írnak erről a kezükben lévő Újságok:

"A Vajdasági Magyar Szövetség elnökének családi háza előtt robbant a pokolgép. A robbanásban nem sérült meg senki. Kasza József a házban volt a robbanáskor, felijedt a detonációra, kiment az előkertbe, de semmi különösen nem észlelt. "

"Kasza Józsefet Borisz Tadics szerb elnök is felhívta és támogatásáról biztosította. Kasza nem kért a rendőrségtől különleges védelmet és leszögezte, hogy nem ijesztették meg a történtek. A pokolgépes támadás után a rendőrség a helyszínre érkezett és megkezdte a nyomozást, amelyet a szabadkai kerületi bíróság vizsgálóbírója irányít. A detonáció megrongálta egy ház homlokzatát és egy ottani üzlet kirakata is betört. Az üzlet Kasza József házának utca felőli része. A szabadkai rendőrség közlése szerint az üzlethelyiséget Kasza József adta bérbe egy magyarországi üzletembernek"

Szerbhorváth György-nek is volt óvatos véleménye:

"Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke – a határon túli politikus többségéhez hasonlatosan – a magyar államtól szeret követelni, mintha alkupozícióban lenne, vagy adott már, vagy adhatna valamit cserébe. Amikor kormányalelnök volt, bezzeg semmit sem követelt a szerb államtól. A rossz helyzetért mindig más a felelős, és időnként, ha másra már nincs mód, a belső ellenséget, a közösség árulóit is fel kell mutatni. "

Azt sem szabad elfelejtenünk. hogy még 2004 januárjában Kasza bírálja a szerb parlament magyar képviselőit. Mint ismeretes, a Kasza vezette Vajdasági Magyar Szövetségnek nem sikerült mandátumhoz jutnia a decemberi parlamenti választásokon. Ispánovics István a párt alapitó tagja és Szabadka polgármesetre is volt. Így egykori Kasza közeli munkatársa bejutott a "szkupstinába" G17 Plusz listájáról. Valószínűleg ezért kellett távoznia a VMSZ-böl..

Hogyan ír Rácz Szabó László
a délvidéki Magyar Polgári Szövetség elnöke 2004. január 6-án ?

Szabadkán, Kasza József azzal fenyegette meg Rácz Szabó Lászlót a délvidéki Magyar Polgári Szövetség elnökét, a Magyarok Világszövetségének délvidéki tisztség viselőjét, hogy a szerb rendőrséggel vezetteti ki az általa "kis" MÁÉRT-nak és "a határontúli magyar szervezetek találkozójának" mondott összejövetel helyszínéről.

Rossz lehet Kasza József lelkiismerete, ha már minden semmisségtől ennyire retteg.

Sem az MPSZ, sem pedig az MVSZ nem szándékozott részt venni egy olyan tanácskozáson, amelyre elsősorban a kizárólagosság, a politikai féltékenység, és mint tapasztalhattuk az erőszak a jellemző. Egyébként is, Kaszának még erkölcsi kötelessége van az MVSZ-szel szemben, hogy megkövesse Rácz Sándort, és Patrubány Miklóst a nemtelen és szégyenletes kijelentései, támadásai miatt, amelyeket a december 5-ei népszavazás utáni első pánikhangulatában tett, mert menekült minden felelősségtől.

Bennünket mindössze az a józan meggondolás vitt Szabadkára, hogy a résztvevőknek átadjuk annak a magyarországi állampolgársági törvényt módosító javaslatnak a másolatát, amelyet Körömi Attila országgyűlési képviselő 2004. december 15-én nyújtott be Szili Katalin házelnöknek. Meggyőződésünk szerint, amennyiben szó esik a kettős állampolgárságról, akkor e nélkül nem lehet érdemi vitát folytatni. Sajnos az anyagot hiába juttattuk el a Magyar Szónak, még 2004. december 16-án, így a közös magyar érdek szolgálatában félre tettünk minden ellenérzésünket, és Szabadkán személyesen kívántuk átadni a dokumentációt.

Kilóg a lóláb! Mi jól tudjuk, hogy Kasza nem is olyan régen még elítélte a kettős állampolgárságért folytatott harcunkat (és csak akkor csatlakozott, amikor már mások kikaparták a forró gesztenyét, de minden valós, vagy látszólagos sikertelenséget azonnal másokra hárított). A nemzeti autonómia szó kiejtését is kerülte, amíg a szerb kormány elnökhelyettese volt.

Végül is el kell ismernünk, hogy a demagógiájáról közismert Kasza, nem okozott csalódást. Nemcsak becsapja a közvéleményt azzal az álhíreszteléssel, hogy Szabadkára a határontúli magyar szervezetek találkozóját hívta össze, hanem vademberként ront azokra, akik segíteni szeretnék a magyar ügyet. Egyébként miféle határontúli magyar szervezetek találkozója lehet az, ahová nem hívják meg a magyar szervezetek nagy többségét, ahonnan szerb rendőrökkel akarják elüldözni a magyar embert, ahová nem hívják meg Patrubány Miklóst, Tõkés Lászlót, Szász Jenőt és sorolhatnánk tovább.

Nem tartjuk jónak azt sem, hogy zárt ajtók mögött folynak a tárgyalások, mert bizalmatlanságot kelt a többségi nemzetben. Nekünk nincsenek alantas szándékaink, nyíltan szólunk, és nem akarunk rosszat másoknak. Csak ezzel a hozzáállással alapozhatjuk meg a nemzeti autonómiánkat. A szabadkai tanácskozás sajnos nem erről szól. Vajon miért zárták ki a sajtót, és a határontúli szervezetek többségét? Talán csak nem azért, mert a harmadik témakör volt a legfontosabb megbeszélni való, a magyarországi támogatások felosztása?
Kaszának sikerült bebizonyítania, hogy a "kis" MÁÉRT-ból milyen könnyen lehet "nano" (méretű) MÁÉRT-ot faragni.

idézet a sajtóból:
“Kasza József pártelnök reagált arra a bejelentésre is, miszerint a vajdasági kisebbségellenes provokációk elleni tüntetésre készül Vajdaságban a 64 Vármegye Ifjúsági Szervezet:
“-A legerélyesebben elítéljük a tüntetések megszervezését olyanok részéről, akik elmentek innen, s egy másik országból kívánják nekünk megmondani, hogy nekünk mi a jó és mi a rossz."

Nincs szükségünk arra, hogy mások a mi nevünkben vagy miérettünk tevékenykedjenek. Bízom benne, hogy a rendfenntartó szervek megakadályozzák a tüntetés megtartását --mondta Kasza József.”

Itt van egy nyílt levél Kaszának melyből idézek néhány mondatot:

"Tudatjuk Kasza József pártelnökkel, hogy nagyon tévedett, amikor minket, délvidéki ifjakat „elvándoroltaknak” nevezett. Itt születtünk, és igenis, itt vagyunk Délvidéken. Itt - a mi hazánkban - élünk (nem egy másik országban), és nem is kívánunk elmenni innen."

Hogy „Mi a jó és mi a rossz nekünk”, azt saját bőrünkön tapasztaljuk, nap mint nap.
Az utcán verést kapunk, mert anyanyelvünkön beszélünk, a szórakozóhelyeken ránk támadnak csak azért, mert magyarok vagyunk, meggyalázzák az őseink sírjait; és amikor ezek miatt tiltakozunk, elítélnek bennünket. Elsősorban azok, akik a mi nevünkben (is), úgymond
tevékenykedtek a legnehezebb időkben”.

   Rendfenntartó szerveket kérnek fel, hogy megakadályozzák a tüntetésünket. Tudatjuk Önnel Kasza József pártelnök úr, hogy mi igenis megtartottuk, és meg fogjuk ezután is tartani nagygyűléseinket. Civilizált, emberi módon, NEM utcai rendbontással, NEM kirakatok betörésével, NEM falfirkákkal, NEM sírok gyalázásával…, és NEM az „Önök nevében tevékenykedünk”. Tiltakozni fogunk minden, magyarokat ért sérelem után.... 

2005 júniusa:  "Kasza Jóska úgy változtatott véleményt, ahogy az ember ruhát cserél. Ismét a Világszövetséget vette célba.... - ha Kasza József tettekkel segíteni nem tud, vagy nem akar, akkor legalább magatartásával ne emeljen újabb gátakat a munkát végzők elé.
Szitkaival ne szennyezzen be egy tiszta ügyet. Észre kell venni, hogy Kasza József dühödt kirohanásai fölülmúlják Gyurcsány Ferenc Világszövetséggel szembeni támadásait. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Kasza Józsefnek valójában az volt fontos, hogy december 5-e után lefényképeztethetett Gyurcsány Ferenccel. Arra kérem Kaszát, hogy fedje fel: valójában kik állnak ártó megszólalásai mögött?"

Mielőtt befejezem a "szemezgetést" még idéznék Jordáky Bélával és Kasza jóska egymásnak írt levelekből:

Kasza J:

"Drága Svédországban élo erdélyi Béla Barátom,

Szeretnénm, ha itt velünk, Szerbiában, vagy Erdélyben ennéd a kisebbségi sors keseru kenyerét És akkor pofáznál bele a kisebbségi politikába. Szabad kérdeznem mikor menekültél el a szintérrol a magasabb életszinvonal reményében? Gyere barátunk és állj a sorba, velünk. Van itt hely a számodra, hogy itt- élve fejtsd ki a véleményed és válald a harcot. Mindaddig mig ezt nem teszed ...... a véleményedre. 

Mély tisztelettel, barátod Jóska."

Jordáky Béla:
Kedves Jóska barátom!

Feldobtad a magas labdát, de nem csapom le tiszta erőmből, csak visszaadom.

Nem a jobb életszínvonal volt a döntő a kivándorlásunk alkalmával (1987 dec.-ben. Politikai menekültekként kerültünk ki Svédországba. Ha utána nézel a Jordáky névnek Erdélyben, akkor megtudhatod, hogy igenis nagyon benne voltunk a sorban, söt a sor elején, soha nem gazsulálva a pillanatnyi politikai hatalommal. Igaz szüleimnek még volt kitartása, de Én nem szégyellem a lépésemet. Sőt, kivándorlásom kezdetétől kivettem a részem a "magyar" munkában tevékenyen, eredményesen, de főleg Érdektelenül. Lehet, hogy a pillanatnyi, kis politikai sikerek És koncok hajszásának lázában ezt nem fogjátok fel, És csupán a "jólétben tobzódó fennkínált nyugati" képe repdes előttetek. A különbség az, hogy minket Érdekel a Ti sorsotok, de Ti - hogy a Te stílusodban fejezzem ki magam - magas ívben sz...tok ránk. Itt, levélben, vagy egyáltalán lehetetlen megértetni egy kivándorolt sorsát, mint amilyen reménytelen egy svéddel elhitetni az otthoni helyzetet. A különbség az, hogy a svéd meghallgat és odafigyel arra, amit mondok.

Nem számítottam arra, hogy komolyan veszed véleményem, de meg kell adnom a stílusod az eredeti, és minősít. Azt a pár sort is csupán a műsor hatására írtam.

Számomra nincs visszaút. De ha hazamennék sem biztos, hogy egy sorban állnánk, feltéve, ha nem a magyar sorról van szó. Én abban már benne vagyok 56 Éve, És soha nem léptem ki belőle.

Meggyőződésem, hogy az idő nekem ad majd igazat, de lehet, hogy azt mi nem Érjük meg. Az elvszerûség, a hit hosszú távon igazolódik be, És ez nem a leggyakoribb a politikai színpadon.

Kívánok munkátokban és annak jóhiszemű részére sok sikert, nektek meg egészséget és békességet!

Tisztelettel
Jordáky Béla

Vázlatosan itt ennyit közölnék le nektek ha még több érdekel benneteket keresd a Kasza Jóska címkét.

A hozzászólások lehetősége 2023.11.03-án megszűnt.

Alrovatok

Új írások

Hozzászólások